Kezdőlap Kultúra Kortárs alkotók új zeneművei is hallhatók A hallgatás napján

Kortárs alkotók új zeneművei is hallhatók A hallgatás napján

Magyar kortárs alkotók bemutatói, valamint Mozart, Schnittke és Messiaen művek is szerepelnek a Concerto Budapest A hallgatás napja elnevezésű egész napos kortárs zenei fesztiválján szombaton a Budapest Music Centerben (BMC).

A 15 koncerten mások mellett Schnittke, Messiaen, Berio, Pärt, Satie, Golijov, Gubajdulina, Kurtág, Schönberg és Feldman művei szólalnak meg Keller András és Rácz Zoltán vezényletével. A műsorban Jeney Zoltán, Vidovszky László és Csalog Gábor legújabb – egyebek mellett Esterházy Péternek emléket állító – szerzeményét is ez alkalommal hallhatja először a közönség – közölte a zenekar kedden az MTI-vel.
A zeneszerző-legendák közül Mozart művei – többek között az A-dúr zongoraverseny és a d-moll zongoraverseny – kapnak központi szerepet. A klasszikus művekkel interakcióban szólalnak meg korunk interpretációi, így például Alfred Schnittke Moz-Art a la Haydn című műve. Messiaen Sept Haikai című műve hét darabból álló japán haikufüzér, amely a természettől nyerte ihletét. Gubaidulina Seven words című darabja Jézus utolsó hét szavát szöveg nélkül, a zene eszköztárával teszi érzékelhetővé.
Az argentin Golijov Ayre című dalciklusa a különböző kultúrák színes meséit eleveníti meg arab, héber és spanyol nyelven. Berio Folk songs című darabjával folytatódik az eklektikus világzenei tematika, az alkotótól megszólal még az Opus number Zoo című dadaista gegparádé és a Beatles dalainak parafrázisa is Harcsa Veronika tolmácsolásában.
A rendezvényen mások mellett Érdi Tamás, Nora Fischer, Klenyán Csaba, a Szent Efrém kórus és a Keller Quartet lép színpadra.

MTI 2016. október 19., szerda