Kezdőlap Események KSH: szeptemberben tovább csökkentek a termelői árak

KSH: szeptemberben tovább csökkentek a termelői árak

Szeptemberben az ipari termelői árak átlagosan 2,6, ezen belül a belföldi értékesítési árak 2,8, az exportárak 2,5 százalékkal csökkentek – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Belföldön a feldolgozóiparban 1,0, a jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ágban – az energiahordozók világpiaci árcsökkenésének hosszú távú hatására – 7,1 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól az árak.
A belföldi értékesítés árai éppen három éve, 2013 szeptembere óta folyamatosan csökkennek, a forintban mért exportárak tavaly novemberben emelkedtek éves összevetésben utoljára.
Az ipar belföldi értékesítésének árai 2,8 százalékkal csökkentek. Ezen belül az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban – az energiahordozók áralakulása miatt – 4,4 százalékkal csökkentek az árak. A beruházási javakat gyártó ágazatokban ugyanakkor 0,5, a fogyasztási cikkeket gyártókban 1,1 százalékkal emelkedtek az árak.
Az ipari exportértékesítés árai 2,5 százalékkal mérséklődtek. Ezen belül a feldolgozóipari árak 1,9 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint egy éve. A jelentősebb alágak közül a járműgyártásban 1,5, a számítástechnikában 3,7, a villamos berendezéseknél 2,1, és a gépgyártásban 1,6 százalékkal mérséklődtek a forintban számolt exportárak.

egr \ gry

MTI 2016. október 28., péntek