Kezdőlap Zenei élet Kurtágék Kurtágtól játszanak

Kurtágék Kurtágtól játszanak

Az idén február 19.-én 90. születésnapját ünneplő Kurtág György kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző előtt nagyszabású rendezvénysorozattal tisztelegtek magyar és külföldi muzsikusok 2016. február 14. és 21. között a Budapest Music Center (BMC) szervezésében.

A nagysikerű születésnapi rendezvények után pedig egy reprezentatív kiadvánnyal köszönti a világhírű zeneszerzőt BMC Records – melynek 1955 és 2001 között rögzített felvételeit a szerző közreműködésével a Magyar Rádió archívumából válogattak össze.

Kurtág Györgyöt a zenei élet az egyik legjelentősebb kortárs zeneszerzőként tartja számon: jelenleg Liszt és Bartók után talán ő a harmadik legismertebb magyar komponista. Kurtág, mint kortárs szerző leginkább a kamarazene területén – a XX. század zenéjére hatva tudta kibontakoztatni tehetségét. Ez a szegmense a zenének mindig közel állt hozzá, hiszen zongoraművészként és kamarazene-tanárként is nagyszerű pályát futott be; számos kiváló művész tanára volt. Felesége: Kurtág Márta ugyancsak neves zongoraművész – így aztán kettejük előadásában értékes hangzó anyag maradt fenn stúdió- és koncertfelvételekből a rádió hangtárában.

Ezekből az eddig kiadatlan, a kortárs komolyzene tekintetében igazán szenzációszámba menő szalagokból állították össze a szerkesztők a mester és felesége közreműködésével a most megjelent CD anyagát. A BMC-t amúgy mindig mély és többrétű kapcsoltat fűzi össze a komponistával, számos lemezt adtak ki műveivel – a 80., a 85., és most a 90. születésnapját is rendezvényekkel ünnepelték.

A Kurtág György és Kurtág Márta által előadott negyven perc túlnyomórészt Kurtág György nagy sorozatából merítkezik: harminckilenc részleteket hallunk a „Játékok” zongoraciklusból; s beékelve a „Szvit négy kézre” című négyételes szerzeményt. Utóbbi 1955. február 16-án került rögzítésre, míg a „Játékok” darabjainak felvételei 1988. december 19-én kezdődtek, a sorozat legutolsó állomása pedig 2001. június 23-án volt. Izgalmas betekintést kínál hát e kiadvány a művész-házaspár előadói felfogásának változásaiba is, a jó hangzású, élményként hallgatható CD dokumentumértéke, művészi hagyatéka pedig minden vitán felül áll.

Komlós József JR