Kezdőlap Rendőrségi hírek Lezárt akta: 17 éve ölt

Lezárt akta: 17 éve ölt

Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye

A Bács-Kiskun megyei rendőrök vádemelést javasolnak azzal a 40 éves férfival szemben, aki a nyomozás adatai szerint 1999-ben megerőszakolt, majd megfojtott egy 31 éves nőt.

Mint arról korábban beszámoltunk, 1999. szeptember 16-án reggel holtan találtak egy nőt Kecskeméten, az akkori Szent István-városban. A nyomozás adatai szerint a 31 éves kiskunfélegyházi sértettet előző este ismeretlen tettes megerőszakolta, majd megfojtotta.

 

Mivel az elkövető kilétét nem sikerült megállapítani, ezért a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság (BKMRFK) az emberölés miatt indított eljárást 2001. május 16-án megszüntette.  A rendőrök azonban nem feledkeztek meg az ügyről, az elmúlt években többször a nyomozás továbbfolytatása mellett döntöttek.

 

A Bács-Kiskun megyei nyomozók kitartó munkájának, valamint a technikai eszközök és lehetőségek fejlődésének köszönhetően 2015. december végén sikerült beazonosítani a feltételezett elkövetőt, aki akkor egy másik erőszakos bűncselekmény miatt volt előzetes letartóztatásban.

 

A nyomozás adatai szerint a 40 éves Z. János azért ölte meg a sértettet, hogy a szexuális erőszak miatti felelősségre vonást elkerülje. A felderítés megnehezítése, valamint anyagi haszonszerzés érdekében eltulajdonította áldozata táskáját is, a benne lévő személyes okmányokkal, készpénzzel és vásárlási utalvánnyal együtt. A jelenleg is előzetes letartóztatásban lévő fővárosi férfi mindvégig tagadta a bűncselekmények elkövetését.

 

A BKMRFK Vizsgálati Osztályának munkatársai az emberölés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott büntetőeljárást 2016. október 3-án befejezték, a keletkezett iratokat vádemelési javaslattal a Bács-Kiskun Megyei Főügyészségnek küldték meg.