Kezdőlap Zenei élet Velvet Underground: Live at Max’s Kansas City (Remastered)

Velvet Underground: Live at Max’s Kansas City (Remastered)

A Velvet Underground 1964-73- ig aktív New York-i avantgárd rockzenekar termékeny évei alatt öt stúdió- és csak egy live albumot jelentett meg. Az aranykor lenyomataként eredetileg 1972 nyarán napvilágot látott a „Live at Max's Kansas City” – ez az az egyetlen koncert-korong; melyet a közönség most egy átdolgozott verzióban kapja meg, olyan hajdani nagy slágerekkel, mint a ’Sunday Morning’, vagy éppen az ’After Hours’.

The Velvet Underground rövid fennállásának nyolc éve alatt is korszakalkotó zenekarrá tudott válni – amely rányomta bélyegét az akkori hippi-mozgalom mellett a popkultúra máig érő ívére is. Igazi kísérletezők voltak a rockban, a progresszív rock úttörői, akik az avantgárd behatásokkal ötvözték a zenéjüket. A hatvanas években meghökkentő, de a hatvanas-hetvenes évek fordulóján is szokatlanul nyers és kemény hangzásuk sokakat példájuk követésére sarkllt: a későbbi punk, hard rock és alternatív előadók közül is sokan tekintettek rájuk etalonként. A Velvet Underground két olyan legendás zenészt is adott a világnak, mint Lou Reed és John Cale – akik a banda felbomlása után szólóban is nagy karriert futottak be, és szinte külön saját stílust hoztak létre.

A maguk korában – és talán ma is – afféle különleges zenei csemegének számítottak, az ínyencek unikumának; ennek következtében kereskedelmileg aztán nem voltak különösebben sikeresek. Mindent összevetve azonban koruk egyik legbefolyásosabb zenekara voltak. Brian Eno-nak tulajdonítják azt a híres megjegyzést, hogy az az ezer ember, aki megvett egy Velvet Underground albumot, utána mind késztetést érzett, hogy saját zenekart alapítson.

A Velvet Underground fennállásának egyetlen koncertlemezét 1970. augusztus 23-án rögzítette New Yorlban: a „Max’s Kansas City” nevezetű éjszakai klubban – egyébként Andy Warhol bábáskodásával; és aztán 1972. május 30-án adták ki – két évvel a negyedik Velvet Underground lemez után, és egy évvel az utolsó előtt. Az eredeti lemez két oldalán tíz felvétel szerepelt, melyek ideje összességében a negyven percet sem érte el. A most megjelenő, az eredeti lemezt felidéző papírtokos kiadvány az eredeti lemezt kibővítve összességében 15 tracket tartalmaz, hiszen például bónuszként felkerült rá a ’Lonesome Cowboy Bill’, egy eddig sosem hallott feldolgozása is.

Komlós József JR