Kezdőlap Zenei élet Prokofjev: I. szimfónia & Rómeó és Júlia szvit – Strasbourgi Filharmonikusok, Shokhakimov

Prokofjev: I. szimfónia & Rómeó és Júlia szvit – Strasbourgi Filharmonikusok, Shokhakimov

Aziz Shokhakimov üzbég karmester egy újabb igazi orosz hangulatú lemezt készített a Strasbourgi Filharmonikus Zenekarral.

Aziz Shokhakimov második Parlaphone/Warner albumán Prokofjev két legnépszerűbb szimfonikus darabjával örvendezteti meg a hallgatót. Ez az újabb lemez is igazolja, hogy az emelkedő csillagú üzbég karmestert máris az orosz-szovjet karmesteriskola ígéretes képviselőjeként, és az orosz operák és szimfonikus repertoár dirigenseként jegyzik.

Aziz Shokhakimov 1988. október 3-án született Taskentben. Hatévesen felvették az a tehetséges gyermekek számára létrehozott Uszpenszkij Zeneiskolába, ahol hegedűt, brácsát és vezénylést tanult Vladimir Neymernél. Hét évvel később: vagyis mindössze tizenhárom évesen debütált karmesterként az Üzbegisztáni Nemzeti Szimfonikus Zenekar élén. Operakarmesterként szülővárosában, az üzbegisztáni nemzeti operatársulattal mutatkozott be a Navoi Színházban, mégpedig Bizet Carmen című darabjával. Shokhakimovot 2006-ban nevezték ki az ottani Nemzeti Szimfonikus Zenekar rezidens karmesterévé.

Aziz Shokhakimov nemzetközi pálya is töretlenül ível felfelé. 2010-ben Bambergben II. díjat nyert a Gustav Mahler Karmesterversenyen – aminek eredményeként a Staatskapelle Dresden, a Londoni Filharmonikusok, a Luzerni Szimfonikus Zenekar és az Orchestra Sinfonica di Milano Giuseppe Verdi élén is letette a névjegyét. Ezt követően 2016-ban megosztva a Herbert von Karajan verseny Fiatal Karmesterek Díját is elnyerte, amelyet a salzburgi fesztiválon adtak át.

Vendégkarmesterként világszerte dolgozik: többek között a Torontói Szimfonikus Zenekarral, a Seattle-i Szimfonikus Zenekarral, a Szöuli Filharmonikusokkal. és a tokiói Yomiuri Nippon Szimfonikus Zenekarral is. Európában a Frankfurti Rádió Szimfonikus Zenekarát. az olaszországi RAI Nemzeti Szimfonikus Zenekarát a lengyelországi Sinfonia Varsovia-t, , a törökországi Tekfen Filharmonikusokat, valamint az Orchestre National de France együttesét is vezényelte már.

Operai karrierje ugyancsak igen figyelemre méltó, hiszen Aziz Shokhakimov a moszkvai Bolsoj Színházban, az Opera de Paris-ban, a berlini Komische Operben, a müncheni Bajor Állami Operában és a Teatro Comunale di Bologna-ban is dirigált már zenés darabokat – 2015 és 2021 között volt pedig vezető karmester volt a Deutsche Oper am Rheinben.

Aziz Shokhakimov a Strasbourgi Filharmonikus Zenekarral első ízben 2014-ben dolgozott együtt: élükön akkor Mahler és Sosztakovics programot vezényelt. Ez a találkozás dédelgetett és maradandó nyomot hagyott benne; elismerően nyilatkozott a zenekar zenészeiről, „ragyogónak” nevezve őket közös előadásuk után. A Strasbourgi Filharmonikus Zenekar 2020-ban jelentette be kinevezését a zenei és művészeti igazgatói posztra: eredendően három szezonra. Ezt a szerződést később két szezonnal 2026-ig meghosszabbították – és ennek révén a Warner Music Grouppal lemezfelvételi megállapodást is kötöttek.

Ennek a gyümölcsözőnek ígérkező együttműködésnél jól fogadott debütálása volt tavaly az az albumuk, melyen éppen Csajkovszkij Rómeó és Júlia nyitány-fantáziaija mellett az V. szimfóniát is felvette. Úgyhogy további figyelemre méltó lemezek is születhetnek majd a jövőben együttműködésükből – mert ez a lemeze is remek hangulatú, és magas színvonalon megvalósított lemez lett.

Szergej Prokofjev: I. – vagy ahogyan emlegetik: Klasszikus szimfóniája, és a húsz percen belüli darab mellett a lemezt valóban uraló, majdnem egyórányi két szvit a népszerű és fülbemászó melódiákkal teli Rómeó és Júlia balettból jól megfogott, színes és erőteljes előadásokban szólal meg. A karmester koncepciója sodró és magával ragadó, a francia zenekar pedig mindvégig pompásan és energikusan játszik.

Komlós József JR