Kezdőlap Zenei élet VINYL: The Essentials: Best of Season 1

VINYL: The Essentials: Best of Season 1

A ’Vinyl’ címet kapott – a magyar nézők előtt az HBO-n Bakelit címen futó sorozat a 70-es évek rock ’n’ roll érájáról sztorizik, mindezt pedig egy kétségbeesett lemezkiadó-tulajdonos karaktere szemszögéből teszi.

A sorozat eddigi legjobb zenéi a napokban jelennek meg. Halvány gőzöm sincs, mért kell a 33-as mikrobarázdás vinyl lemezeket – amúgy a világon egyedül Magyarországon – a merőben másfajta műanyagot jelentő „bakelitnak” nevezni, de hát foglalkozzunk inkább ezzel az izgalmas, nagyon jó zenéket rejtő CD-vel.

A Rolling Stones frontemberének ötlete alapján Martin Scorsese fantasztikus sorozatot készített. Kis túlzással talán azt is állíthatjuk, hogy az HBO egyik legfrissebb mozija Jagger és barátai fiatalkoráról mesél. Szex, drog és alkohol uralja a korszak sztárjainak önpusztító életét, meg a rock and roll, mely vadul, érzelmesen és tobzódva jelenik meg a képernyőn – és a sorozat legjobb – amúgy nem elkoptatott – zenéit megjelenítő CD-n is A Bakelit ugyanis a 70-es évek New York zenei szcénáját dolgozza fel: a punk, disco, hip-hop, a drogok és az alkohol egzotikus keveredését, egy lemezkiadó-mogul szemein keresztül.

A Martin Scorsese, Mick Jagger és Terence Winter által rendezett – nagy port kavaró HBO-s produkció első évada már április 17-én lezárult, de a „show must go on” címszóval a rock-legendák botrányos, szexszel, alkohollal és droggal fűtött életét bemutató sorozat legjobb számait most egy újabb válogatás CD-n gyűjtötték össze az alkotók. A napokban megjelenő albumon a klasszikus rock számok mellett vadonatúj, frissen szerzett dalok debütálnak.

A Bakelit zenei felhozataláért az a Grammy-díjas trió felelős, aki többek között a Broadwalk Empire zenéjét rakta össze: Randall Poster – akinek továbbá a Grand Budapest Hotel és a Wall Street farkasa filmzenéit köszönhetjük, Kevin Weaver – aki az Atlantic Records Group ügyvezető alelnöke és a Halálos iramban 7  és a Csillagainkban a hiba filmzenéiért volt felelős, és Stewart Lerman – aki az Aviátor, a Holdfény királyság és a Rocksuli zenei producere. A három szakember egy igazán egyedi és emlékezetes zenei repertoárt hozott létre, amely a sorozat esszenciáját adta.

Míg a februárban debütáló első VINYL lemez a produkció első epizódjának a zenéit gyűjtötte össze, a VINYL: The Essentials: Best of Season 1 már a teljes évadból tartalmazza a legjelentősebb számokat. A korongon olyan előadókat hallhatunk újra, mint a The Arcs, John Doe, Iggy Pop, Royal Blood és Trey Songz. Az ikonikus sorozat zenéjéhez számos előadó új, eddig nem hallott szerzeménnyel járult hozzá: Julian Casablancas „Venus In Furs”, Elvis Costello „Back Stabbers” és Charli XCX „No Fun” száma is először az albumon jelenik meg.

Komlós József JR