Kezdőlap Zenei élet Yves Robert Trio: Inspired

Yves Robert Trio: Inspired

2014. február 15-én Yves Robert a francia jazz két alappillérével, Bruno Chevillon bőgőssel és Cyril Atef dobossal, azaz a még 2008-ban kiadott Inspirine című triólemezének tagjaival adott fergeteges sikerű koncertet az Opus Jazz Clubban. Itt rögzítették a BMC Records közelmúltban megjelent új CD-jét.

Az 1958-as születésű harsonás: Yves Robert a francia jazz emblematikus figurájának számít.

Több mint három évtizedes pályafutása során hazájának legnevesebb muzsikusaival játszott együtt (Daniel Humair, Loius Sclavis, Joëlle Leandre), külföldi partnerei között pedig olyan neveket találunk, mint McCoy Tyner, Paul Bley, John Zorn, Derek Bailey, Nguyên Lê, Steve Lacy vagy Dee Dee Bridgewater. Számos formációja mellet már a nyolcvanas évek második felében beválasztották a nemzeti jazz-zenekarba (Orchestre National de Jazz), majd 1988-ban létrehozta első saját trióját. Sok mindent el lehet mondani Yves Robert számtalan egyéb zenekaráról és projektjéről is, de a „szokványos” jelzőt lehetetlen rájuk aggatni.

Mikor a francia trió bő két éve Budapesten játszott – ez olyan bombasiker volt, az előadók pedig olyan lelki hevülettel, átéléssel, és végeredményben olyan kiemelkedő formában adták hármójuk közös szerzeményeit, hogy később az est felvételét visszahallgatva, a trió tagjai és a BMC – Opus stábja egyöntetűen úgy döntöttek, hogy a koncert anyagát, szerkesztett formában, a BMC Records jazz-sorozatának legújabb darabjaként egy jóval szélesebb közönséggel is meg kell ismertetni.

Így jött létre ez a kivételes eseményt megörökítő jazz-album, melyen a modern jazz, az avantgard és a klasszikus jazz elemei keverednek; a spleen érzése és az energiák meglódulása váltogatja egymást, néha már szinte filozofikusan elvont gondolatok sorjáznak zenébe öntve.

Meleg tónusú, életigenlő kompozíciók, igen gazdag képzelőerő és elképesztő technikai tudás – hogy csupán néhány fontos jellemzőjét említsük az Inspired címmel most megjelent lemeznek.

Komlós József JR