Kezdőlap Zenei élet Anna Netrebko: Verismo

Anna Netrebko: Verismo

Napjaink egyik legnagyobb operai világsztárja egy erőteljes, szép kiállítású albummal jelentkezett a karácsony előtti lemezpiacon.

Miután Európa egyik legnevesebb operaházában: a drezdai Semperoperben immáron Wagner- műben is hatalmas sikerrel mérette meg magát, napjaink abszolút szopránja a Lohengrinben való debütálásával egy időben egy verista operák részleteit tartalmazó albummal is előrukkolt.

S ez ugyanúgy jelentős váltás a részéről, hiszen a Verdi operákon még erőteljesebbé és gazdagabbá váló hangjának teljes szépségével idézi meg immáron e szerepeket.

Melyek amúgy is nagyon jól állnak Anna Netrebko tipikusan szlávos karakterű, oroszosan nagy karakterű hangjának. Érdekes, hogy az itt hallható – nem egy esetben az operairodalom legnagyobb alkotásai közé sorolt – darabokat ez eddig még nem énekelte el színpadon, a Manon Lescaut kivételével, melyben a Római Operaházban és később aztán Salzburgban lépett fel, éppen férje: Yusif Eyvazov társaságában. Akivel e lemezen a komplett IV. felvonást is rögzítették, 23 percben.

S emellett Netrebko elénekli Puccini sikeráriáit: a Pillangókisasszonyból az Un bel dì vedremo-t, a Turandotból a Signore, ascolta-t, a Turandotból az In questa reggia-t, a Toscából pedig a Vissi d’arte-t. A népszerű áriák sorában ott találjuk Giordano: Andrea Chénier című operájából a La mamma morta-t, Leoncavallo Bajazzókjából a Qual fiamma avea nel guardo-t, Ponchielli: La Giocondájából pedig a Suicidio jelenetet. Mellettük Cilea: Adriana Lecouvreur- jéből az Eco: respiro appena áriát, Catalani: La Wally című operájából az Ebben? Ne andrò lontana áriát, Boito: Mefistofeléjől az L’altra notte jelentet énekli. „A verista karakterek mind szenvedélyesek. Nagyon szenvedélyesek. Mind szenvednek. Mindannyian szerelmesek. És ezt teljesen meg tudom érteni, mint bármelyik más asszony. – mondja új lemeze kapcsán napjaik vezető szopránja.

Aki nem mellesleg nem régen férje oldalán a Müpában Budapesten is ízelítőt adott kivételes kisugárzásából, nagyszerű szerepformálásából – melyből az új lemezen is bőséges ízelítőt kapunk. Nem véletlen, hogy Anna Netrebko a legelső klasszikus zenész, aki felkerült arra a listára, amelyet a Time magazin állított össze a világ ma élő száz legbefolyásosabb személyiségéről.

Negyvenötödik születésnapjára megjelent ária-lemezével kiadója: a Deutsche Grammophon méltó módon tiszteleg a művésznő munkássága előtt. Anna Netrebko karmester-partnere a „Verismo” című albumon napjaink egyik legzseniálisabb karmestere: Antonio Pappano, aki a Római Santa Cecilia Akadémia Ének- és Zenekarát dirigálja elsőrangú megszólalással. A másik itt közreműködő partner pedig az életben is partnere az énekesnőnek: hiszen az azeri Yusif Eyvazov tenor civilben a férje. A 2015-2016- os évadban Yusif Eyvazov rangos operaházakban debütált, ahol fellépéseit komoly elismerés övezte. A pár 2015 decemberében fogadott egymásnak örök hűséget, az idei Salzburgi Ünnepi Játékokon pedig főszereplőkként arattak hatalmas sikert Puccini Manon Lescaut-jának koncertszerű előadásán. Mivel két évvel korábban Rómában éppen ez az opera hozta össze őket – hiszen a próbák alatt ismerkedtek meg egymással – talán nem véletlen, hogy a komplett IV. felvonás felkerült az új lemezre…

Komlós József JR