Kezdőlap Zenei élet Beethoven és Liszt: zongoraművek – Sophie Pacini

Beethoven és Liszt: zongoraművek – Sophie Pacini

A Warner Classics ismét egy fiatal, dekoratív megjelenésű, ragyogó tehetségű zongorista hölgyet mutat be a világnak: a világcégnél debütáló albumán a sokszorosan verseny győztes Sophie Pacini igazán bravúros darabokon keresztül csillantja meg tehetségét.

A müncheni születésű, német-olasz zongoraművésznő még csak idén december közepén tölti majd be 25. életévét, de máris komoly teljesítményt tudhat maga mögött. Miután már fiatalon egymás után nyerte a zenei versenyeket, korán felfigyelt rá a média, és már 2007-ben szerepelt a ZDF „Klasszikus kölykök” címen futó programjában. Két évvel később már az Osztrák Rádió, majd 2010-ben a BR-Klassik figyelmét is felkeltette, és bekerült a műsoraikba.

Az előzetesen megnyert versenygyőzelmek révén 2012-ben egy kisebb lemezkiadónál megjelenhetett legelső albuma, majd ezt még további kettő követte. Mire tehát Sophie Pacini megérkezett a világ egyik legnagyobb hanglemezkiadójához, már egy fiatal kora ellenére szép diszkográfiával rendelkező művésznőként léphetett a nagyvilág elé – és olyan előadóként, aki egyébként 2002 és 2015 között kilenc jelentős nemzetközi díjat nyert el! A világ legnevesebb koncerttermeiben mutatkozott már be, Martha Argerich öt éve meghívta a Lugano-i fesztiválra, Rolando Villazon pedig show-műsorába.

Sophie Pacini tehát egy kész koncertművészként lép e lemezével elénk, és nyűgöz le minden bevezetés nélkül rögtön Beethoven Waldstein-szonájának erőteljes, de mégis líraian megható előadásával. Fantasztikus technika párosul itt kiváló drámai érzékel – mely aztán elcsendesedve folytatódik és teljesedik ki Liszt Ferenc Vigasztalások című két darabjában, melyben az elbukott 1948-49- es forradalmat siratja. Aztán teljes szépségében megmutatkozik ujjai alatt a két népszerű Liszt-átirat: a Parafrázis Wagner Tannhauser-nyitányára és a Don Juan remiszcensziák; majd a lemezt két slusszpoén zárja, két igazán ráadásszámba-menő Liszt darab: a Szerelmi álmok és a VI. Magyar rapszódia.

Sophie Pacini zongorázásának középpontjában bevallottan a bécsi klasszikusok és a XIX. századi nagy romantikusok állnak – közülük is kiemelkedőn Liszt virtuóz darabjai. Legújabb lemezén maradandó, szép képet mutat róluk vallott felfogásáról a 25 percnyi Beethoven- és dupla annyi Liszt-zongorázás jóvoltából.

Komlós József JR