Kezdőlap Zenei élet Eötvös: Paradise Reloaded (Lilith)

Eötvös: Paradise Reloaded (Lilith)

Eötvös Péter, a világhírű magyar kortárs zeneszerző új operalemeze a BMC Records-nál jelent meg egy dupla CD-s albumban.

Eötvös Péter Az ördög tragédiája című operáját 2010-ben mutatták be Münchenben. Szövegkönyvét a fiatal német drámaíró, Albert Ostermaier írta. A bemutató után Eötvös Péter néhány módosítás mellett döntött, és az átdolgozott darab a Paradise reloaded (Lilith) címet kapta. A maga nemében teljesen önálló, új mű született. Noha az eredeti darab cselekményére épül, néhány lényeges ponton kiegészíti, sőt újragondolja azt. Például, az eredeti történetnek Lucifer a főhőse, a Paradise reloaded (Lilith) viszont egy másik szereplőt helyez a középpontba: Ádám első feleségét, Lilithet. Az új darabban Eötvös Péter azt a kérdést veti fel és fejti ki, hogy mi lett volna, ha a mi – erőteljesen a Biblián alapuló – kultúránk Éva helyett Lilithet tekinti az emberiség ősanyjának.

Az opera első jelenetében Lilith kiűzetik az Édenkertből, és démonanyaként él a sivatagban.

Visszatér, hogy Ádámtól gyermeket szüljön, aki majd megszabadítja őt démoni száműzöttségétől. Célja elérésében azonban útját állja Éva, Ádám második felesége, és a két nő küzdelme adja az új darab drámai konfliktusát. Isten Lilithet Ádámmal azonos módon, vele egyenrangúnak teremtette, Évát viszont Ádám bordájából alkotta meg. Lilith a szuverén akaratot, erőt, együttműködést képviseli, Éva a nőiességet, a tisztaságot, az önfeláldozást.

Az opera szerkezete Madách drámájához, Az ember tragédiájához hasonló: az Édenkertből kiűzetett emberpár Lucifer útmutatásával végigmegy múlton, jelenen és jövőn. A Paradise reloaded (Lilith)-ben Lilith határozza meg az események menetét, és eléri célját, ám végül Ádám mégsem őt választja társául. Ádámnak itt nem élet és halál között kell választania, mint Madáchnál, hanem a két különböző életfelfogású nő között. Választása meghatározza a következő nemzedékek sorsát.

A darab vége minden szereplőnek újrakezdést ígér – erre utal a reloaded: újratölve szó a címben – egy új Édenkertben, de az már nem lesz olyan, mint amelyet maguk mögött hagytak.

A most megjelent felvételt – melyet 2014 januárjában rögzítettek a Magyar Rádió stúdiójában – a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának közreműködésével, Vajda Gergely vezényli. A szerepeket elsőrangú, kortárs zenében járatos német és amerikai énekművészek alakítják: Annette Schönmüller, Holger Falk, Eric Stoklossa, Rebecca Nelsen, Gernot Heinrich, Andreas Jankowitsch és Michael Wagner; valamint Avelyne Francis, Christina Sidak, Anna Clare Hauf.

Komlós József JR