Kezdőlap Zenei élet Knutdut Men: Dunno

Knutdut Men: Dunno

Kik a Knutdut Men-ek? Jópofa játék a szavakkal: ha Ágoston Béla és kvartettjének címét, úgy ahogy van, visszafelé olvassuk, megjelenik a lemez koncepciója: „Unnod nem tudtunk”. A multi-instrumentalista ötvenedik születésnapjára jelent meg a BMC Records újdonsága.

A szarvasi születésű Ágoston Béla a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem ének-zene- karvezetés szakán végzett 1992-ben. Elismert népzenész és jazzmuzsikus, a közreműködésével eddig megjelent lemezeken multiinstrumentalistaként szerepelt. Saját formációiban és állandó zenekarában, a Dél-alföldi Szaxofonegyüttesben főleg alt- és tenorszaxofonon, valamint basszusklarinéton hallható.

Tradicionális magyar és zsidó népzenét, valamint feldolgozásokat játszik Szvorák Kati (Szvorák Kati és a Kőfaragók) és Kiss Ferenc (Etnofon Zenei Társulás, Odessa Klezmer Band) zenekaraiban dudán, klarinéton, furulyákon. A koncerteken felhangzik a dorombének is. Zenei kísérletezéseinek új területeit jelentik szóló fellépései és a Budbudas zenekarral való együttműködése. Saját zenekarával, az Ágoston Trióval 1999-ben készítette el első albumát Lakni, lakni címmel.

2015 januárjában kezdte működését friss jazz zenekara: az Ágoston Béla – tenorszaxofon, Murányi Ákos – altszaxofon, Pengő Csaba – nagybőgő és Hárságyi Péter – dob felállású négyes. A kvartett zenéje avantgarde irányzatokból meríti effektusait, miközben a tartalom előre megkomponált jazz – Ágoston Béla szerzeményei – amint azt ezen az 2015 végén és 2016 elején stúdióban felvett CD-én is hallhatjuk.

Energikus szólókra és dallamos témákra épül a groteszk és ezáltal posztmodern hangzás. Murányi Ákost az Almássy téri, majd később a Dürer Kertben rendezett Műhely estekből ismerhetjük, mint aktív jam-session zenészt vagy úgyis, mint az Aura zenekar szaxofonosát, míg Pengő Csaba a budapesti blues világ színes basszista egyénisége. Hárságyi Péter – Ágoston Béla 1988-1992- ig a Mecseki Free-ben,1995- 1997-ig a Kampec Doloresben ,1999- 2012 között a Budbudasban az Ágoston Trióban-ban a Meles Meles lemezen és a Zuboly Plays Jazz-ben zenéltek együtt.

Komlós József JR