Kezdőlap Zenei élet La Section Rythmique

La Section Rythmique

Nagyon kifinomult, a három zenész együtt-játékát egyaránt kibontakozni hagyó kellemes jazz zenélést hallunk a La Section Rythmique több nemzetközi kritikai díjjal is kitüntetett albumán.

Idén augusztus elején, Kecskeméten a Tónál, a Szabadidő Központban debütált a Jazz Főváros Fesztivál – és a hangulatos forró délutánokon és nyári estéken, koncerten is láthattuk a formáció két beltagját: az ausztrál nagybőgőst: Sebastien Girardot-t és az ausztrál gitárost: Dave Blenkhorn-t.

A melbourne-i Sébastien Girardot nagyon egyéni stílusa a klasszikus képzés és a korai New Orleans-i stílust játszó zenekarokban szerzett tapasztalat keverékére épül. Erőteljes, szvinges játéka Európa-szerte keresetté tette. A kontinens legjobb fesztiváljain és jazzklubjaiban játszik, kiváló művészek társaságában.

A fesztivál másik fellépője: a tamworth-i Dave Blenkhorn ugyancsak kiváló muzsikus – sőt őstehetség: hiszen magától tanult meg gitározni és alapította meg első zenekarát még tizenévesen. Húszas éveitől játszik jazz-t, és mára hazája egyik legkiválóbb jazz-zenészeként tartják számon, aki Ausztrália legnagyobbjaival zenél együtt, és számos formáció tagja. Több mint tíz éve már az európai jazz-paletta állandó szereplője is.

A két kiváló zenész társa a trió alapfelállásában a dél-nyugat franciaországi Aquitania-ból érkezett dobos: Guillaume Nouaux, aki hatévesen ült a dobok és az ütőhangszerek mögé. Az ütős hangszerek iránti szeretete kapcsán alapította meg első zenekarait, de eközben kiváló mesterektől tanult, végül aztán a Bordeaux-i Konzervatóriumban diplomázott. Számos formációjával több rangos díjjal is elismerték játékát.

Így hárman rögzítették azt közel háromnegyed órás és tíz számos programot, amely közismert sztenderdeket értelmez át a hangulatos felállású trióra. Jelly Roll Mortontól Duke Ellingtonig, a tradicionális Just A Closer Walk With Thee-től a Night Train-ig széles a dalok spektruma, amely kiváló lehetőséget tartogat, hogy a trió mindhárom tagja megcsillantsa tehetségét.

New Orleanstól Párizsig számos fesztivál szereplője világszerte a La Section Rythmique – mely egyike a ma működő legjobb szvinget játszó jazz-zenekaroknak. David Blenkhorn, Sébastien Girardot és Guillaume Nouaux hármasa a New Orleans-i jazz, a blues, a funky és a kreol zene hatásaival l frissíti fel az ismert jazz-örökzöldeket.

A végeredmény azonban mindig egy végtelenül kellemes, bensőséges, finom árnyalatokkal teli zenélés – amint ezt ezen a lemezen is hallhatjuk. A CD két mértékadó nemzetközi jazz- magazin legmagasabb kritikai díját is elnyerte: a Jazz Magazin „Choc” és a TSF Jazz Must címkéit is megkapta.

Komlós József JR

(Komlós József JR fényképei a 2016 augusztusi Jazz Főváros koncertjén készültek.)