Kezdőlap Zenei élet Magashegyi Underground: Talált Tenger

Magashegyi Underground: Talált Tenger

Fennállásának tízedik évét tíz meglepetéssel ünnepli a Magashegyi Underground – közöttük egy új albummal. A legkellemesebb meglepetést azonban az élet és a rajongók produkálták: most megjelent Talált Tenger című harmadik nagylemezük, a Deezer összesített albumlistáján rögtön az első helyen nyitott. A jubileumot ünnepelve lépnek dobogóra november 4.-én pénteken a Barba Negra Music Clubban.

A zenekart 2004-ben alapította Fodor Máriusz és Kardos Horváth János egy tatabányai főiskolán, akkor még egy másik énekesnővel – de igazából csak két évvel későbbre datálódik a valódi indulás. A két zenész enne 2006-ban tehát Bocskor Bíborkával folytatta, vele rögzítették a Szeplős váll című dalt – mely egyből nagy sikereket ért el – ám a Kaukázus zenekar miatt megint szünetelt a működésük. A Magashegyi Underground 2009-ben indult újra új zenekari felállással, Kardos nélkül, körülbelül a Kaukázus feloszlásával egy időben Az ünnepléssorozat meglepetése a várva várt harmadik nagylemezük. „A lemez egyfajta útkeresés a világi és a szakrális dolgok között, és szeretek képekben gondolkodni, talán jobban, mint szavakban” – mondta ennek kapcsán Bíborka. Az új szerzemények – amelyek közül néhányat már megismertünk – illeszkednek a Magashegyi Underground jól beazonosítható, rejtélyes, álomszerű világába.”

„Tariska Szabolcs, a fő szövegírónk nagyon érzi a dalötletekben kibontakozó világot, ritmusra, szótagokra tud csodákat faragni, új szavakat gyárt, így született meg most a Holdfényváros vagy a Szemszavak című felvétel. Újra együtt dolgoztunk Beck Zolival (30Y), akivel a legutóbbi albumon duettet énekeltem (Árnyékok), most három dalszöveget is írt.

Mély érzésű, empatikus alkotó, egyből ráérzett a Magashegyi lényegére” – fejtette ki az énekesnő. Szerinte a Talált tenger egyfajta folytatása az eddigi két stúdiólemeznek, a 2010-es Ezer erdő és a 2013-as Tegnapután címűnek. Például a Holdfényváros a Tegnaputánon szereplő két zeneszám, az Álmatlanság és a Rázz fel továbbgondolásának is tekinthető. „A meditatív, lelassulni vágyó, álomszerű, kicsit valószerűtlen hangzás az én lényemből fakad, de civilben mindannyian vonzódunk a mélyebb dolgokhoz.”

A Magashegyi Undergroundban a frontember mellett Fodor Máriusz (billentyűs hangszerek, dalszerző), Szepesi Mátyás (gitár), Fűrész Gábor (basszusgitár, dalszerző) és Toldi Miklós (dob, dalszerző) szerepel; közülük hárman, Fodor, Fűrész és Toldi a kezdetektől párhuzamosan a Kardos-Horváth János-féle Kaukázusnak is tagjai.

A tízéves évforduló kapcsán 2016. november 4.-én a Barba Negra Music Clubban utolsó idei budapesti nagykoncertjére készül a Magashegyi Underground, fél szemmel a 2017-es év felé tekintve. A tízéves csapat néhány hónapra visszavesz a koncertek intenzitásából, hogy „újraálmodja” koncertműsorát: minden korábbinál bátrabb, látványosabb, teátrálisabb előadást terveznek, ahol szemeink előtt elevenedik meg egy különleges, vadállatokkal, koboldokkal, jó és rossz erőkkel teli elvarázsolt világ – ebből kaphatnak ízelítőt rajongóik Az idei jubileumi évvel lezárunk egy korszakot” – nyilatkozták a csapat tagjai – „Rengeteget kísérleteztünk mind a dalok megszólalása, mind a koncertjeinket kísérő látványelemek terén. A rajongóinknak talán így tudnánk kézzelfoghatóbban megfogalmazni, mire készülünk: visszatértünk „felnőttebb fejjel” az Ezer erdő (a Magashegyi Underground első albuma) elvarázsolt világába, ahol azonban nem egy tündérmesét, hanem egy mitológiai történetet találtunk jó és rossz harcáról – ezt fogjuk kibontani 2017-es koncertjeinken.”

A Magashegyi koncerteket eddig is meghatározta Bocskor Bíborka énekesnő teátrális színpadi jelenléte, az ő karaktere minden eddiginél különlegesebb, a valóságtól „elemeltebb” lesz – a figurát olyan művészek bevonásával tervezik meg, mint Sármán Nóra divattervező és Zsólyomi Norbert fotós.

A csapat évzáró koncertjén mindhárom album anyagából szemezget az ötfős zenekar, az egy hónapja tartó próbafolyamat során sok régi dal kapott új, izgalmas hangszerelést.

Komlós József JR