Kezdőlap Zenei élet Michael Bublé: Nobody But Me

Michael Bublé: Nobody But Me

Michael Bublé kilencedik – és egyben legújabb albuma meglepetéseket tartogat – és nem csak azzal, hogy több menő mai sztárt hívott meg a dalok felvételeihez.

A kanadai énekes családi tragédiája közben jelent meg legújabb lemeze, éppen csak pár hónappal azután, hogy komoly hangszálműtéten ment át. 2016 tavaszán számos koncertet le is mondott a műtét miatt. „Eredetileg nem akartam nagydobra verni a betegségemet, de olyan volumenű show-kat mondtam le, hogy muszáj volt valami magyarázatot adnom.” – mondta az énekes. „Nagy szerencsém volt, főleg a remek orvosaim miatt. Utólag még büszke is vagyok rá, hiszen a műtétnek köszönhetően olyan emberekkel említenek egy lapon, mint Sam Smith vagy Adele!” – viccelődött a betegségével Bublé.

Sajnos azonban az elmúlt hetekben a bajok csak tovább tetéződtek. Michael Bublé kisfiának súlyos betegségére éppen az új lemez megjelenésének idején derült fény. A kanadai sztár addig nem ragad mikrofont, amíg a három éves Noah nem lesz jobban – és az énekes modell felesége: Luisiana jelenleg szünetelteti karrierjét, csakis gyermekük felépülésére koncentrálnak. Emiatt érthetően az új CD promóciós koncertjei is elmaradnak, és addig csak a lemezt hallgatva találkozhatunk Bublé egyedülálló művészetével.

Pedig a lemezre is sokat kellett várni a Bublé-rajongóknak: a rokonszenves énekes három éves szünet után hozta ki legújabb albumát. A „Nobody But Me” három saját dallal és kilenc  feldolgozással jelent meg – és készítésében olyan sztárok működtek közre: mint Meghan Trainor és Harry Styles.

A többszörös Grammy-díjas énekes egyedi stílust teremtett azzal, hogy napjainkban újra divattá tette a szvinget, és mind a színpadi látványvilágot – mind pedig a zenei megszólalást tekintve populáris keretek közé emelte ezt a jazz műfajt. Világszerte – így Magyarországon is – rengeteg utánzója akadt mind a megszólalást, mind pedig a megjelenést tekintve; de Bublé mindig előttük jár. Példának okán, a legújabb lemezen hallható nyitása napjaink popstílusai felé, alaposan felrúgja a róla kialakult sztereotípiákat. Hiszen a kilencedik CD-n egymást követik a hagyományos nagyzenekari szvingek és a mai stílusban írt és felvett popdalok.

Kilencedik lemeze: a „Nobody But Me" többek között olyan slágereket szólaltat meg, mint az eredetileg Nina Simone „My Baby Just Cares For Me" című száma, amely később Frank Sinatra feldolgozásában vált világhírűvé. Vagy épp a Billie Holiday és az Ella Fitzgerald által is énekelt „The Very Thought of You” – és emellett az Igazából Szerelem zárójelenetéből jól ismert „God Only Knows"-t. Michael Bublé biztosra ment az album írásánál: a sztárdalokat sztárfellépőkkel erősítette, többek között Meghan Trainor és Black Thought, a The Roots egyik tagja is hozzájárult a lemezhez.

Az új album dalait folyamatosan dobták be a producerek a köztudatba: először a „My Kind of Girl” jelent meg, amelyet a címadó „Nobody But Me”, majd a rózsaszín felhős „I Believe In You” követett. Aztán jött ki az „On an Evening in Roma” Dean Martin klasszikusát dolgozza fel, amely az olasz kávéházak és szűk kis utcák közé kalauzolja a hallgatókat, kellemesen könnyed késő nyári hangulatban.

„Nem hiszem, hogy bármelyik albumom készítését ennyire élveztem volna. Az új számokra különösen büszke vagyok, és az, hogy a lemez munkálataiban producerként is részt vehettem,sokat jelentett.” – mondta el Bublé az új, Nobody But Me című album készítéséről.

Az új korong egyik különlegessége, hogy először tartalmaz olyan eredeti dalt, amelyet nem Bublé szerzett, hanem két sztárelőadó: az „All About the Bass” óta ismert Meghan Trainor, és a One Direction szívtiprója: Harry Styles. „Nem volt könnyű olyan számot felvenni, amit nem én írtam. Félre kellett tennem az egómat, és a lemezre fókuszálni. Sokan meglepőnek találhatják, hogy pont az ő dalukat választottam, de két tehetséges fiatal zenészről beszélünk, akik olyan számot írtak, ami rögtön magával ragadott. Ez lett a „Someday”.” – mondta a számról az énekes.

Az új lemez készítésénél Michael Bublé megpróbált minél inkább kilépni a komfortzónájából. „Eddig otthon írtam a számaimat, az volt a kényelmes. Most változtatni akartam, és nem a nappalimban, a családom társaságában dolgoztam, hanem elvonultam egy stúdióba. Eleinte elég kemény volt, mintha egy edzőterembe mennék nehéz súlyokat emelni. De úgy érzem, megérte a szenvedés.”

Egy korábbi videóból azonban azt is megtudtuk, hogy a Nobody But Me új stílusa, illetve a címadó szám vendégszereplője, a The Rootsból ismert Black Thought is több konfliktust okozott az énekesnek: „Sokan szóltak, hogy készüljek arra, hogy az új, poposabb irányzat miatt a közönségem nagy részét elveszíthetem. Többeknek problémát jelentett az is, hogy a „Nobody But Me” -be meghívtam Black Thought-ot, mert ez nem illett össze a fejükben kialakult ’Michael Bublé’ képpel. Nem igazán értettem, hogy ez hogy lehet, hiszen az album lehet, hogy populárisabb, mint az eddigiek, de ugyanúgy jazz az alapja. Black Thought pedig egy zseniális zenész – és ha egy rajongóm nem ért egyet azzal, hogy egy fekete előadó rappel az egyik számomban, akkor tudjátok mit? Szerintem meg leszek nélküle.”

Komlós József JR