Kezdőlap Zenei élet Michiel Braam: Gloomy Sunday

Michiel Braam: Gloomy Sunday

Érdekesen filozofikus, bensőséges hangulatú modern jazz zongorázást hallunk a BMC Records új megjelenésén – Michiel Braam holland zongorista előadásában.

Az 1964-es születésű holland jazz zongorista-zeneszerző: Michiel Braam Arnhemben végzett az ArtEZ Conservatoriumban, majd 1986-ban alapította meg első zenekarait: egyből kettőt is.

Ettől az időszaktól komponál – és vált mára Hollandiában jegyzett és sikeres zeneszerzővé. Diszkgráfiáját tekintve is egy különösen aktív és termékeny művész képe bontakozik ki: 1989-től huszonhét lemezt készített szólóban vagy együttessel – a most a BMC Records-nál megjelenő a huszonnyolcadik a sorban.

Michiel Braamot a hazájában kiérdemelhető legmagasabb jazz díjjal is kitüntették 1997-ben; jelenleg pedig már a Holland Művészeti Egyetem Jazz & Pop tanszékének vezetője. Most megjelenő koncertfelvételét 2015. december 9-én rögzítették az Opus Jazz Club-ban – ezen a hat eredeti Braam kompozíció mellett egy-egy feldolgozást is hallunk Gershwin, Jan Gerard Palm, és Eubie Blake és Seress Rezső szerzeményeiből. Utóbbi nemcsak Magyarország előtti tisztelgésként hangzott el a tavalyi hangversenyen – lévén hogy egy két éve elhunyt hallgatója temetésén már játszotta a "Szomorú vasárnap"-ot; bár kimondottan készült rá, hogy ezen a koncerten, Budapesten is előadja.

„Szólókoncertjeimre általában nem készülök kész műsortervvel vagy bármiféle konkrét elképzeléssel a darabokat illetően – egyszerűen csak hozzákezdek és figyelem, hogy merre vezetnek a dolgok. Ezen a koncerten kivételt tettem. Nem csupán azért, hogy Budapesten előadjak egyet a számtalan híres magyar szerzeményből, hanem azért is, mert a koncert estéjén szerveztek az ArtEZ Művészeti Egyetem hallgatói – ebben az intézményben vezetem a Jazz & Pop tanszéket – hangversenyt odahaza az éppen két éve elhunyt hallgatónk, Robin Cornelissen emlékére. Az ő temetésén játszottam a Szomorú vasárnapot, s az Opus Jazz Clubban a darab egyszerre kötött össze Robinnal és a nagyszerű magyar zenei hagyományokkal.” – mondja új lemeze kapcsán Michiel Braam.

Komlós József JR