Kezdőlap Zenei élet Mozart: Figaro lakodalma

Mozart: Figaro lakodalma

Egy igazán emlékezetes kiadvánnyal folytatódik Yannick Nézet-Séguin és Rolando Villazón Mozart mesteroperáiból készített sorozata a Decca lemezkiadónál.

A szép kiállítású dobozba a Baden Baden-i Festspielhausban 2015 júliusában rendezett fesztivál emlékezetes előadásainak apropójából készített felvétel került. Egy igazi sztárparádé Mozart talán legnépszerűbb operájában – és a végeredmény, amit otthon mindebből hallunk, az – minden túlzás nélkül az operajátszás csúcsa. Sok jó, kiérlelt felvételt hallgatok, nagyszerű előadók jelentkeznek emlékezetes albumokkal – de ez a produkció a maga kategóriájában valóban kiemelkedő színvonalat képvisel.

Szóval minden szintjén érződik ebből a produkcióból – hogy egészen kimagasló költségvetésből valósult meg, és brutálisan nagy pénzek végeredménye ez a nagyszerű, időtálló három CD-s album. Az alap, a zenekar a mindig kicsiszolt előadásokat és kiváló formát nyújtó, és ezúttal is élénk zenekari színeket és áttetszőn szép zenekari szövetet létrehozó Chamber Orchestra of Europe – élén napjaink egyik legizgalmasabb hozzáállású karmesterével: Yannick Nézet-Séguin- nal.

A még csak negyvenegy éves kanadai már igazi sztárkarmester – és nem mellesleg idéntől 2020-ig a New Yorki Metropolitan Opera főzeneigazgatója. A Figaróval is csodát tett: tempói frissek és élénkek, zenekarkezelése, az operához való hozzáállása minden szegmensében a korhű zenélés életteli praxisából táplálkozik – noha az Európai Kamrazenekar zenészei természetszerűleg nem autentikus kópiákon és bélhúrokon játszanak. Yannick Nézet-Séguin még arra is figyelt, hogy a recitativók korabeli fortepianóval kerüljenek előadásra.

Elképzelése az operáról átfogó, színekben gazdag, izgalmasan lenyűgöző és végig élvezetes.

Természetesen egy operánál ehhez szükségeltetik a napjaink és a közelmúlt legnagyobb énekes csillagait felvonultató sztárgárda is. A kéjsóvár grófot igazi félelmetes nagyúrként ábrázolja Thomas Hampson, aki már több ízben lemezre is vette e szerepét – félhet tőle a rivális kis kéjenc Cherubinót formáló Angela Brower. Mellettük emlékezetes párost alakít Anne Sofie von Otter és Rolando Villazón Marcellina és Basilio szerepében. S szinte példaértékű, ahogyan a tegnap és a ma óriásai mellett kiteljesednek a ma és a jövő sztárjai meg nagy ígéretei: kik között ugyancsak szép hangok és nagy formátumú énekes színészek tűnnek elő. A bolgár Sonya Yoncheva grófnéja igazán megindító pillanatokat szerez; Luca Pisaroni Figarója és Christiane Karg Suzanne-ja pedig ugyanilyen emlékezetes alakítás.

Bartolót Maurizio Muraro, Don Curziót Jean-Paul Fouchécourt, Barbarinát pedig Regula Mühlemann énekli kiválóan a felvételen. A kórusbetétekben pedig az egész előadáshoz méltó magas teljesítménnyel a Vocalensemble Rastatt együttesét halljuk.

Komlós József JR