Kezdőlap Zenei élet Pleyel: Vonósnégyesek – Authentic Quartet

Pleyel: Vonósnégyesek – Authentic Quartet

A korhű hangszereken játszó Authentic Quartet legújabb, ismét világpremier felvételén Ignace Pleyel a két londoni út során, vagy közvetlenül azután íródott op. 41.-42. vonósnégyesét adja elő.

A Hungaroton már régóta építgeti a maga Pleyel sorozatát, és nem véletlenül, hiszen Ignace Pleyel zeneszerzői munkásságának egy jelentős része kötődik Magyarországhoz; ezen belül is az Erdődy grófok pozsonyi, és az Esterházyak kismartoni kastélyához. Utóbbi helyszínen maga Haydn tanította, akivel aztán éppen a szigetországban találkozott újra, mikor mindketten sikeres koncertkörúton vettek részt.

Az itt hanglemezre rögzített darabok valószínűleg 1792-ben, a zeneszerző angliai koncertkörútja során vagy nem sokkal azután keletkezhettek: dallamaik, ritmusaik a skót népzene elemeire emlékeztetnek. A művek könnyen befogadható, világos szerkezetű, egyszerű dallam- és harmóniavezetésűek – a mindig jól hangzó, szórakoztató, felhőtlen muzsika örömét nyújtják.

C-dúr vonósnégyes Op. 41 No. 1 és az F-dúr vonósnégyes Op. 41. No. 2; a G-dúr vonósnégyes Op. 42. No. 1 és a B-dúr vonósnégyes Op. 42. No. 2 a többek között már Hungaroton lemezekről is jól ismert Authentic Quartet korhű tolmácsolásában csendülnek fel.

A neves kvartett már hosszú ideje foglalkozik kismesterek elfeledett műveinek bemutatásával, és ezúttal is élvezettel teli játékkal vezetnek be bennünket a maga kora ítélete szerint nagyon neves és sikeres Pleyel világába.

Komlós József JR