Kezdőlap Zenei élet Ramones (40th Anniversary Edition)

Ramones (40th Anniversary Edition)

Repül az idő – idén már negyven esztendeje, hogy megjelent a Ramones első nagylemeze – melyet a korszakra visszatekintő híres amerikai szaklap: a The Rolling Stone beválogatott „Minden idők 40 legjobb punk lemezei” közé. A Ramones és kiadójuk: a Warner az évfordulóját a lemez újrakiadásával ünnepel – és emlékezik meg a banda úttörő szerepéről.

Az amerikai punk együttes legelső albuma 1976-ban jelent meg Ramones címmel, a jelenlegi CD-kiadás kicsinyítve mindenben megőrizte az eredeti album formáját: papírtokban került a boltokba. Az újrakeverést pedig az eredeti lemez producere: Craig Leon felügyelte. Az újrakiadás persze nemcsak a negyvenedik évfordulóra emlékezik, de szomorú fejhajtás is: hiszen kereken tizenöt évvel ez előttről kezdve a sort – vagyis 2001-ben, 2002-ben és 2004- ben a Ramones három tagja is meghalt ötvenen innen vagy éppen túl; 2014-ben pedig a negyedik tag: Tommy Ramone, vagyis a budapesti születésű, de szüleivel 1956-ban hétévesen Amerikába menekülő Erdélyi Tamás is elhunyt.

A Ramones a punk amerikai atyjának is tekinthető, hiszen még maga a fogalom sem volt forgalomban, mikor 1974-ben New Yorkban megalakultak. Annak ellenére, hogy elképesztően sokat turnéztak és rengeteg koncertet adtak – 22 év alatt pontosan 2263-at! – a maguk idejében nem voltak olyan sikeresek, mint a punk-korszak lecsengése után, mikor már ionként ünnepelték a Ramonest szerte a kulturált világban.

A zenekart a már emlegetett Rolling Stones „Minden idők legnagyobb művészei” – a VH 1 brit adó pedig a „A hard rock100 legnagyobb művésze” közé választotta be. 2002-ben bekerültek a Rock and Roll Hírességek Csarnokába, 2011-ben pedig Grammy Életműdíjjal ismerték el a Ramonest, mely díj odaítélésében nyilvánvaló szerepe volt a legnagyobb slágereiket felvonultató első lemeznek… Melyet a mai napig a legmagasabb elismerések szintjén jegyeznek a mértékadó zenei szaklapok ítészei.

Komlós József JR