Kezdőlap Zenei élet Sass Sylvia: Jubileumi kiadás

Sass Sylvia: Jubileumi kiadás

A világhírű énekesnő pontosan negyvenöt éve: 1971-ben debütált a Magyar Állami Operaház színpadán és huszonnégy év színpadi karrierje alatt közel ötven főszerepet énekelt. Jubileumi kiadványának műsorát legkedvesebb dalaiból és színpadi szerepeiből állítottuk össze.

2016 őszén a Hungaroton kétlemezes jubileumi kiadványt jelentet meg, ezzel tisztelegve a brilliáns magyar szoprán negyvenöt éves pályafutása előtt. A jubileumi kétlemezes kiadvány műsora Sass Sylvia legkedvesebb dalaiból és színpadi szerepeiből áll össze: Richard Strauss hatalmas érzelmi mélységeket érintő Négy utolsó éneke és Wagner Wesendonck dalai mellett a legismertebb áriák hallhatók Boito (Metistofele), Catalani (La Wally), Cilea (Adriana Lecouvreur), Gounod (Faust), Mascagni (Parasztbecsület), Verdi (Az álarcosbál, Otello, A végzet hatalma) és Wagner (Tannhäuser) operáiból, illetve Mozart három koncertáriája is helyet kapott a válogatáson.

Sass Sylvia zenei tanulmányait a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végezte 1970 és 1972 között Révhegyi Ferencné növendékeként. A Magyar Állami Operaház színpadán 1971-ben debütált Frasquita szerepében (Bizet: Carmen), 1972 és 1979 között az Operaház magánénekese volt. Több nemzetközi énekversenyen vett részt: 1972-ben a Magyar Televízió Kodály Énekversenyén első díjat nyert, 1973-ban a szófiai énekverseny nagydíját, valamint a legjobb kamaraénekesnek járó különdíjat kapta. 1974-ben Moszkvában a Csajkovszkij Énekversenyen második díjat nyert – az első díjat nem adták ki.

1975-től egyre többet vendégszerepelt külföldön, fellépett többek között a londoni Covent Gardenben, a milánói Scalában, a bécsi Staatsoperben, a New York-i Metropolitanben, a párizsi Operában, a moszkvai Bolsojban, valamint Hamburgban, Frankfurtban, Münchenben, Aix-en- Provence-ban, Salzburgban, Glasgowban, Moszkvában, Prágában, Szófiában, Bostonban, Denverben, Los Angelesben, Pittsburghben, Miamiban, Tokióban, Caracasban, Santiago de Chilében. Judit szerepében (Bartók: A kékszakállú herceg vára) énekelt a New York-i Carnegie Hallban, valamint a londoni Royal Albert Hallban.

Huszonnégy év színpadi karrierje alatt negyvenhét főszerepet énekelt – többek között a Grófné (Mozart: Figaro házassága), Donna Anna (Mozart: Don Giovanni), Norma (Bellini), Medea (Cherubini), Violetta (Verdi: Traviata), Giselda (Verdi: A lombardok), Amelia (Verdi: Az álarcosbál), Elisabetta (Verdi: Don Carlos), Lady Macbeth (Verdi: Macbeth), Tosca (Puccini), Mimi (Puccini: Bohémélet), Manon Lescaut (Puccini), Giorgetta (Puccini: A köpeny), Adriana Lecouvreur (Cilea), Salome (R. Strauss), Judit (Bartók: A kékszakállú herceg vára) szerepét.

Több, mint harminc lemeze jelent meg, melyek között teljes operafelvételek és szólóalbumok egyaránt megtalálhatók. Művészi munkásságának elismeréseként 1976-ban Liszt-díjat és Székely Mihály-emlékplakettet, 1978-ban Érdemes Művész címet kapott. 2007-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével tüntették ki.

“Nagy öröm számomra, hogy megjelenhetett ez a jubileumi kiadás, melyet hallgatva visszatekinthetek legkedvesebb szerepeimre. Idén töltöttem be a 65. évemet, 45 éve vagyok a pályán, a tudásomat több, mint 20 országból érkező fiatal művésznek adta már át, ezzel a dupla albummal pedig megélhetem azt a szárnyalást, melyet maga a művészet jelent számomra” – nyilatkozta Sass Sylvia Liszt Ferenc-díjas magyar operaénekesnő, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

“Nagyon örülünk neki, hogy a Művésznő legjelentősebb és legismertebb szerepeinek felvételei mind megtalálhatóak a Hungarotonnál, és örülünk, hogy ezeknek a hanganyagoknak az esszenciáját most átadhatjuk a Sass Sylviát és az operát kedvelőknek” – nyilatkozta a lemezről Hollós Máté, a Hungaroton Music Zrt. vezérigazgatója.

Komlós József JR