Kezdőlap Zenei élet Schubert: V. szimfónia, Művek hegedűre és zenekarra – Kalló Zsolt, Capella ...

Schubert: V. szimfónia, Művek hegedűre és zenekarra – Kalló Zsolt, Capella Savaria,NicholasMcGegan

 

A Hungaroton legújabb kiadványán Kalló Zsolt és a korhű hangszereken játszó Capella Savaria, NicholasMcGegan vezényletével népszerű és valódi felfedezés-számba menő Schubert műveket ad elő.

 Az ötödik szimfónia vitathatatlanul Schubert egyik legnépszerűbb darabja: magasba szálló, szinte harsogón tavaszias életöröme, jókedve, frissessége a nagy elődött és példaképet: Mozartot idézi.

„Oh, Mozart, halhatatlan Mozart mily sok, mily végtelenül sok ilyenfajta jóttevő lenyomatot – fénylőbb és jobb élet képét – véstél a lelkünkbe!” – írta Schubert az V. szimfónia komponálása előtt néhány hónappal naplójába. A művet letagadhatatlanul Mozart szelleme lengi körül, a romantikus hangzatok azonban már az új korszak stílusát mutatják. Schuberti mű ez, elvitathatatlanul az, mégpedig az utókor számára a Mozarthoz hasonlón alkotóerejének és életének csúcsán, fiatalon elhunyt mester egyik legkedvesebb darabja.

Ez a jól ismert B-dúr szimfónia a legrégebbi magyar korhű zenekar: a Capella Savaria, és a vele sok évtized óta dolgozó világhírű dirigens: NicholasMcGegan előadásában eredeti frissességében csendül fel. A tempók frissek, az 1810-es évek még csak harminc körüli zenészt felvonultató „nagyzenekarával” előadva a zenei szövet is áttetszőbb, szinte könnyedén színesebb.

Az ötödik szimfóniával egy időben: 1816-ban hegedűre és zenekarra írott Konzertstück, Rondo és Polonéz szintén mind a bontakozó romantikus stílus vonásait viselik magukon.Különösen érdekes e három kvázi versenyművetKalló Zsolt hegedűszólójával annak fényében meghallgatnunk, hogy Schubert köztudottan nem komponált versenyműveket. Ki tudhatná, hogyan lett volna, ha nem csak 31 évet él? Mindenesetre az V. szimfónia után igazi felfedezés ez a három – ugyanazokban a hónapokban írott mű.

Komlós József JR