Kezdőlap Zenei élet Liszt–Tausig: Faust szimfónia – Lajkó István

Liszt–Tausig: Faust szimfónia – Lajkó István

A Hungaroton legújabb, világpremier kiadványán Liszt Ferenc fő szimfonikus művének, a Faust szimfóniának Carl Tausig-féle átiratát rögzítette Lajkó István Junior Prima Díjas zongoraművész előadásában.

Érdekes és lenyűgöző felfedezés ez a lemez, melynek zenekari anyagát széles körben ismerik a komolyzene kedvelői – zongorás letétje viszont még a zongoristák körében sem volt igazán ismert. Anyagában és technikai követelményeiben is impozáns, hatalmas darab – mely technikai és értelmezési nehézségeiben a Liszt- életművet tekintve csak a h-moll szonátához mérhető – csak még másfélszer olyan hosszú. Igazi nagy megmérettetés ez a pianista számára, szinte atlétikus teljesítmény a teljes mű eljátszása.

A Faust-mondakör 1830-tól egészen élete végéig foglalkoztatta Lisztet, Goethe és Lenau azonos témájú irodalmi alkotásai nyomán számos zeneművet is komponált. Ezek közül kiemelkedik a Faust szimfónia, Liszt fő szimfonikus műve, melyet a szerző évtizedeken keresztül tökéletesített. A Hungaroton felvételén a szimfónia ezúttal testvérdarabjához, a h-moll szonátához hasonlóan zongorán szólal meg, mégpedig Carl Tausig – Liszt egyik legkedvesebb növendékének – átiratában. A kotta kéziratát a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont biztosította a felvételhez.

A teljes Faust szimfónia zongorára, két kézre készült átirata már a szimfónia 1857- ben befejezett, kórussal kiegészített változatára épül, az átdolgozás a frissen elkészült autográfból, vagy annak kéziratos másolatából született. Zenei anyaga nem egyezik meg a végleges, nyomtatásban megjelent változattal: ennek oka részben az, hogy a nyomtatásig Liszt még változtatott a partitúra anyagában, néhány eltérés azonban Tausig pontatlanságának tudható be. Az átirat összességében lenyűgöző, a zongorajátszás aranykorát, Liszt szalonjának légkörét idézi. A nagy weimari alkotókorszak lendületét, a mester és odaadó tanítványainak őszinte lelkesedését tükrözi a jövő zenéjének megteremtése és népszerűsítése érdekében.

„Lemezünk a Hungaroton hagyományába és mai irányvonalába egyaránt illeszkedik. A tradíció a világelső ritkaság-felvételeké, az új trend a fiatal művészek bemutatásáé. Összeköti a magyar zene tematikája, amely mindenkor kiemelt fontosságú a vezető magyar márkán. Liszt legnagyobb szabású szimfonikus művének a híres Liszt- tanítvány Carl Tausig által készített szóló zongora változata egyszerre lehet érdekes a kiváló és népszerű komponista kedvelőinek, valamint a virtuóz zongorázás lelkes hallgatóinak. Megismertet bennünket egy csöndes pianistával, Lajkó Istvánnal, aki azonban nemcsak az elmélkedő részletekben nyújtja, amire alkata predesztinálja, hanem meglepi a közönséget a benne szunnyadó, de kitörni képes erővel, aminek nincs híján Liszt Faust szimfóniája.” – mondta el az új lemez bemutatója kapcsán rendezett sajtótájékoztatón Hollós Máté, a Hungaroton Music Zrt. vezérigazgatója.

„Az átiratból kisejlik, hogy a 16 éves virtuóz számára a zongora teljes hangterjedelmének kihasználása, a szimfónia hangzásának minél gazdagabb és briliánsabb visszaadása volt a cél. Az átirat nemcsak technikailag ad óriási feladatot az előadóművésznek, hanem kivételes intellektust, kutatómunkát is kíván tőle. A felvételen is hallható hiteles előadásban lenyűgöző hatást kelt, nagyságrendje a h-moll szonátáéval vetekedik.” – emelte ki dr. Domokos Zsuzsanna, a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont igazgatója.

A lemez előadója: Lajkó István Junior Prima Díjas zongoraművész a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora szakán szerzett kitüntetéses diplomát, tanárai Falvai Sándor és Szokolay Balázs voltak. Summa cum laude minősítésű DLA címét a Zeneakadémia Doktori Iskolájában szerezte, zenei konzulense Wagner Rita volt. A Köztársasági Ösztöndíjat kétszer, a Filharmónia Magyarország Fischer Annie ösztöndíját háromszor nyerte el, illetve a Hungarofest Klassz Ösztöndíjával folytatta tanulmányait a New York-i Juilliard Schoolon.

Lajkó István számos hazai és nemzetközi versenyen ért el kiemelkedő helyezést: Földes Andor Zongoraverseny, I. díj; Yamaha Hangszeres Verseny, I. díj; pécsi Nemzetközi Liszt-verseny, III. díj és Különdíj; Carl Filtsch Nemzetközi Zongoraverseny, I. díj és Zeneszerzői Különdíj, a Hungaroton Fődíja. A 2006-os Nemzetközi Liszt–Bartók Zongoraverseny III. díjasa, a Weiner Leó Kamarazenei Verseny I. helyezettje, a prágai Európai Uniós Zongoraverseny különdíjasa. 2013- ban a Nemzetközi Liszt–Bartók– Ligeti Zongoraversenyen nyert Nagydíjat, I. díjat és két különdíjat. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyetemi adjunktusa, és a weimari Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola koncertdiploma szakos hallgatója, ahol 2013-ban zongora főtárgyat oktatott és elnyerte a DAAD ösztöndíjat is.