Kezdőlap Zenei élet Lukács Miklós, Larry Grenadier, Eric Harland: Cimbalom Unlimited

Lukács Miklós, Larry Grenadier, Eric Harland: Cimbalom Unlimited

Mély gondolatiság, érzékeny lelkület, változatos zeneiség és virtuóz megvalósítás fonja át Lukács Miklós trióban felvett új BMC Records lemezét.

Egészen egyedi az a tónus, ahogyan Lukács Miklós cimbalmozik – és legalább annyira egyedi az, ahogyan a zenéhez áll. Ez már a huszadik album, amin szerepel a szűk húsz év alatt, amióta részt vesz lemezek készítésében. Ezalatt az idő alatt írt színházi zenét a Krétakör Színház számára és kortárs komolyzenét az ELTE Kamarazenekar felkérésére – vagy éppen egykori tanárának: Szakály Ágnesnek.

Szólista volt a Budapesti Fesztiválzenekar Liszt-felvételén – s miközben a világ neves zenekaraival játszott együtt, itthon a legnagyobb népzenészekkel és jazz-előadókkal dolgozott koncerteken és lemezeken. Egyben a kortárs zene avatott tolmácsolója cimbalmon: különös tekintettel Kurtág György és Eötvös Péter műveire.

Talán már születése folytán predesztinálva volt, hogy ilyen sokoldalú, briliáns tehetség legyen. Lukács Miklós édesapja szintén cimbalmos, aki a mai napig cigányzenét játszik, édesanyja pedig hegedült. Fiukat viszont mindenképp klasszikus zenére akarták taníttatni, ezért először a Tóth Aladár Zeneiskolában, majd 1991-től 1995-ig a Bartók Béla

Zeneművészeti Szakközépiskolában tanult, ahol ugyancsak Szakály Ágnes volt a tanára. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán1999-ben diplomázott.

Mindeközben 1986-ban – mindössze kilenc évesen – a Rácz Aladár Cimbalomversenyen második helyezést ért el a serdülő csoportban, tizenegy évesen pedig a világ előtt is megmutatta kivételes tehetségét, mikor a UNICEF egyik brüsszeli gáláján szólókoncertet adott. A cimbalom mellett zongorázni is tanult, melynek olykor ma is hasznát veszi. Lukács Miklós mára már a magyar és a nemzetközi zenei élet ismert szereplője, számos művészeti díj birtokosa, és elismert tanár.

Trióban készített új lemezén – melynek anyagát a BMC és az Opus Jazz Clubban vették fel élőben 2016. júniusában – egy csodálatos világ tárul fel a hallgató előtt. A Lukács Miklós – cimbalom, Larry Grenadier – nagybőgő és Eric Harland – dob felállású trió nagyon szép, finom egyensúlyokkal mutatja be Lukács Miklós szerzeményeit, melyekben mindenféle hangulati elemek és érzelmek keverednek tökéletes, virtuóz egységgé. Olyan sokféle hatásból építkező fúziós zene ez – hogy sokszor szétáradt bennem az érzés: mintha egy gyönyörű, színes, dús virágoskertben sétálnék.

Komlós József JR