Kezdőlap Zenei élet Schola Hungarica: Polifonikus vesperások Szt. Mihály és Szt. Márton napjára

Schola Hungarica: Polifonikus vesperások Szt. Mihály és Szt. Márton napjára

Szent Mihály- és Szent Márton-napi reneszánsz liturgikus énekek csendülnek fel a Dobszay László és Szendrei Janka vezényelte Schola Hungarica felvételen. A BMC Records eme Pannonhalmán felvett nagyszerű lemeze három rangos komolyzenei díjat is elnyert: a Pizzicato Supesrsonic Díja mellett a Diapason öt hangvilláját és a Le Monde de la Musique négy csillagos elismerését is kiérdemelte!

Az éppen csak mögöttünk hagyott – népi hagyományokban is gyökerező – egyházi ünnepek középkori, énekelt templomi szertartását idézi meg hazánk nagyszerű gregorián kórusa: a Schola Hungarica CD-je. A felfedezésszámba menő magyarországi kéziratos anyag eredete 1571-re datálódik, mikor is egy Anna Hannsen Schuman nevű özvegyasszony egy nagy értékű kéziratot ajándékozott Pozsony Szent Mártonról elnevezett társas káptalanának.

Ez a kódex 239 többszólamú művet tartalmaz, szinte valamennyi a vesperás imaóra felékesítésére – a gyűjtemény nagyobb része ismeretlen zeneszerzőktől származik. A kézirat a napi használatot szolgálta: a kor német–németalföldi stílusát idéző, többségükben rövid művek a vesperás gregorián tételei közé voltak beilleszthetők az ünnepnapokon, nyilván az éppen rendelkezésre álló énekesek képességeinek megfelelően. A kottába való utólagos bejegyzések is azt mutatják, hogy használták a kéziratot, s ez a pozsonyi dóm fejlett reneszánsz zeneéletét tanúsítja.

A Schola Hugarica elragadó hanglemeze két vesperást emel ki az anyagból: a templom patrónusának, Szent Mártonnak ünnepére valót, s a hozzá időben közel álló Szent Mihály- napit. Szent Mihály-napi vesperások, a Szent Márton-napi mise, majd Szent Márton-napi vesperások alkotják a lemez anyagát. Csodálatosan átélt éneklés hallgatói lehetünk a két darab felfedezése közben, a Pannonhalmi Bencés Főapátság Boldogasszony kápolnájának élményszerű akusztikáját élvezve.

Komlós József JR