Kezdőlap Rendőrségi hírek Ókori kincseket csempészett a kamionos

Ókori kincseket csempészett a kamionos

Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye

A világon egyedülálló, időszámításunk előtti 9-7. századból származó, 160-200 millió forintra becsülhető összértékű közel-keleti műkincseket foglaltak le a Bács-Kiskun megyei nyomozók a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársainak felfedése alapján.
A cikkhez kapcsolódó videó:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2016. szeptember 29-én 23 óra 50 perckor az M5-ös autópálya 71.400-as méterszelvényénél ellenőriztek egy kamiont, amit egy 50 éves török állampolgár vezetett. A vezetőfülke átvizsgálása során egy zacskóban találtak 14 darab antik, aranynak vélt pénzérmét, valamint az ülés alatt egy rézedényt és további réztárgyakat. Az ellenőrzést végzők értesítették a Kecskeméti Rendőrkapitányság munkatársait. A társszervek a közösen végrehajtott helyszíni szemle során a járműben összesen 101 darab, különböző alakú, méretű, ábrákkal ellátott, antiknak vélt tárgyat találtak.

 

Az előzetes szakértői vélemény alapján a lefoglalt tárgyak ókori régészeti leletek, amelyek a közel-keleti térségből származhatnak – asszír, sumér, perzsa eredetűek –, így feltételezhetően műkincsnek minősülnek.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztályának munkatársai a kamiont vezető 50 éves U. C.-t különösen nagy értékre elkövetett orgazdaság bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki, 2016. szeptember 30-án őrizetbe vették, majd a nyomozási bíró elrendelte előzetes letartóztatását.

A büntetőeljárás adatai szerint a férfi a lefoglalt tárgyakat Törökországban, Isztambulban vette át 2016. szeptember 26-án azért, hogy azokat 300 euróért Lengyelországba szállítsa. A régiségek ellenőrzése során kiderült, hogy egyetlen nyilvántartásban sem szerepelnek, nem hiányoznak sem múzeumból, sem magángyűjteményből.

Az eljárás során kirendelt szakértők megállapításai szerint a lefoglalt műtárgyak közül az eredeti urartui bronzkincs becsült értéke 80 millió forint, a római aranyérméké közel 4,5 millió forint.

A bronztárgyak az ókori Urartu királyságból – a mai Törökország és Örményország területéről – valók, az időszámításunk előtti 9-7. századból. Egy magas rangú katona sírjából kerülhettek elő a lószerszámok, csengettyűk, tegezek fémborításai, csatok, harci szekér alkatrészei, egy bronzsisak és egy bronzüst, amiből a világon összesen négy darabot találtak eddig a kutatók. A fémtárgyakon látható földlerakódás nagyon hasonló mindegyiken, ami arra utal, hogy ugyanarról a lelőhelyről kerülhettek elő.

 

A térképen a Kr.e. 9—7. században virágzó Urartu kiterjedése látható, illetve azpn országok is feltüntetésre kerültek, amelyeknek mai területére esik az ókori királyság.

 

A régiségek között vannak olyan hamisítványok is – például pecséthengerek, kőedények, szobrok –, amelyek megtévesztésre alkalmasak és eredetiként történő piacra bocsátásuk esetén együttes értékük meghaladhatná a 100 millió forintot. A szakértő véleményében kifejtette, hogy a világon egyedülálló leletegyüttest foglaltak le a NAV és a BKMRFK munkatársai.

Az ügy részleteiről sajtótájékoztató keretében számolt be 2017. február 8-án 9 óra 30 perckor Benda Ferencné, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatóságának igazgatója, Szabó Vendel r. ezredes, BKMRFK bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettese, Jancsár János r. százados, főnyomozó, az ügy előadója és Dr. Dezső Tamás történész, assziriológus, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem docense, aki az ügyben szakértőként működött közre.

A BKMRFK munkatársai a nyomozást 2017. február 8-án befejezték, az ügy iratait a Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészségnek küldik meg azzal, hogy előterjesztést tettek a lefoglalt tárgyak elkobzásának indítványozására.  A leletek a Szépművészeti Múzeumban kerültek megőrzésre.