Kezdőlap Hit és élet Szeretetebédet osztott a Szentcsalád Plébánia hívőközössége a Wojtyla Házban

Szeretetebédet osztott a Szentcsalád Plébánia hívőközössége a Wojtyla Házban

Robi atya és a széchenyivárosi Szentcsalád Plébánia hívőközössége gondoskodott arról, hogy hétfőn se maradjanak étel nélkül a Karol Wojtyla Barátság Központ gondozottai. A gyülekezet nevében Németh Lajos és Tóth Károly százhúsz adag sertéspörköltet szolgált fel a népkonyha ebédlőjében. (Fotók: Tódor Norbert)

Németh Lajos a széchenyivárosi hívek Karitász csoportját képviselte. Arra a kérdésre, hogy miért tesz jót a szegényekkel, így válaszolt: – Márk evangéliuma 10. fejezetéből a 21. verset szeretném idézni, amikor Jézus így szól a gazdag ifjúhoz: „Menj, add el, amid van, oszd szét a szegények közt, és így kincsed lesz az égben, aztán gyere és kövess engem!” Hát ezért!

Tóth Károly elmondta, hogy feleségével hatvan esztendeje él boldog házasságban, és ugyanúgy szereti ma is, mint amikor megismerte. Személy szerint a plébánia Szent Ágoston Köréhez tartozik, amely idősebb korú házas férfiakból szerveződött még 1998-ban Lajos atya buzdítása nyomán. Egy szép és Krisztus követésére a mindennapi életben is példát adó lelki program mentén haladnak. A magyar szentek életét, lelkületét tanulmányozzák, és – amint fogalmazott – Istennek hála még nem látják a sor végét. Havi találkozóikat a plébánián, vagy valamelyikük családjánál tartják. Az estét imával és egy, az adott témában felkészült testvérük elmélkedésével kezdik, majd körbe haladva mindenki közösbe adja saját gondolatait, tapasztalatait.

A továbbiakban elmondták, hogy gyülekezetük igyekszik mindazt megtenni, ami minden Krisztusban hívő kötelessége, de négy feladatot különösen is magukénak éreznek. Ezek közül elsődleges, hogy közösségük befogadó természetű. Ennek – és a Szentlélek munkálkodásának – eredményeként évről évre szép számban térnek meg, s lesznek Krisztus-hívőkké korábban magukat harcos ateistának valló emberek. Mindenki felé nyitottak; erre jó példa, hogy járnak hozzájuk protestáns vallásúak is. Egyre gyakoribbak náluk a felnőtt keresztelések és elsőáldozások. Sokan egyházilag is rendezik együttélésüket. Viszont jóval nagyobb azok száma, akik náluk lelnek közösségre, ott találnak lelki otthont, barátokat. Ezért kiemelkedő hangsúlyt helyeznek a közösségépítő programokra. Másik feladatuk a családok támogatása. Minden hozzájuk fordulót igyekeznek korukhoz, élethelyzetükhöz legközelebb álló kisebb egyházi közösségekbe integrálni. Köreikben lényegében ismeretlen fogalom a válás, valamint az abortusz, viszont annál inkább gyakorlat a több gyermek vállalása. A fiatalokat nem olcsó szórakoztatóipari produkciókkal kívánják megszólítani, hanem igényes „foglalkoztatással”. Ide tartozik a karitatív szolgálat, a nagycsaládoknál végzett segítő tevékenység, a templomépítés és végül, de nem utolsó sorban: komoly beszélgetések életünk nagy kérdéseiről. Emellett gyakran túráznak, tartanak sportrendezvényeket, filmklubot működtetnek, valamint ápolják a népi kultúra hagyományait. Továbbá határon kívüli magyar közösségeket látnak vendégül, ők pedig viszonzásul nyaranta fogadják a Szentcsalád Plébánia hívőközösségének – elsősorban fiatalkorú – tagjait. A széchenyivárosi katolikusok számára kiemelt prioritás a Kárpátalján élő magyarok támogatása, továbbá az utóbbi időben egyre intenzívebbé váló együttműködésük a vajdasági magyar katolikus közösségekkel, szervezetekkel.