Kezdőlap Olvasgató Estafest!:Bayachrimae

Estafest!:Bayachrimae

A BMC Records új jazz-megjelenésén a holland zenei élet elitjéből érkező Estafest! tavaly ősszel Budapesten rögzített felvételeit hallgathatjuk meg.

Az Estafest tagjai (Anton Goudsmit – gitár, Oene van Geel – brácsa, cajon, Jeroen van Vliet – zongora, MeteErker – szaxofon) a holland zenei élet legexcentrikusabb improvizatív művészei közül kerülnek ki. Közülük hárman is elnyerték a tekintélyes VPRO Boy Edgar Jazz-díjat, s valamennyien igényes saját zenei alkotásokat tudhatnak magukénak különböző, folyamatosan működő hazai és nemzetközi projektjeik révén. Az Estafest keretében e négy öntörvényű játékos intéz egymáshoz kihívást egy jobbára improvizatív zenei párbeszéd formájában.

 

A 2016. szeptember legelején – a BMC koncerttermében illetve az Opus Jazz Clubban -készült felvételeken a kiváló holland muzsikusok saját kompozíciókat mutatták be. Elvont gondolatok, a XX. századi zene stílusjegyeibe oltva, átjárva a modern jazz mezsgyéiről a hagyományos sztenderdek világa.Sokféle hatás és megközelítés keveredik a lemezen, melyen mindvégig a humor is jelen van.
Az Estafest 2009-es megalakulásának közvetlen előzménye az volt, hogy addigra különböző duókoncerteken már mindannyian játszott egymással, s felmerült az ötlet, hogy erőiket egy olyan kvartett formájában egyesítsék, amelyben ezek a duók együttesen alkotnák egy önálló kompozíció részeit. Az eredeti elképzelés szerint a különböző duók egymást váltogatták volna, egyfajta zenei váltófutás (estafette) keretében adva tovább egymásnak a stafétabotot, s mindez végül egy fergeteges zenei partyt, igazi ünnepet (fest) eredményezett volna. Az ötletet azonban abban a pillanatban elvetették, ahogy a legelső közös hangjuk megszólalt: azonnal megérezték ugyanis, hogy a kvartett igazi ereje abban rejlik, ahogy képlékeny formai keretek között, szabályok nélkül, csupán egymásra figyelve képesek játszani. Az Estafest úgymond élőben hangszerel, dalaik mindahány előadása azok egy-egy rögtönzött megzenésítését jelenti, s az így keletkező különleges érzés közönségükre is átragad: „nincs mitől félnünk, hiszen mindaz, amit csinálunk, itt és most történik – néha elszállunk, majd visszatérünk a földre, s mindezt rettenetesen élvezzük”.
Anton Goudsmita New CoolCollective és saját zenekara, a Ploctones révén egyaránt jól ismert gitáros. 2010-ben kapta meg a tekintélyes holland VPRO Boy Edgar jazz-díjat, s ugyanebben az évben a Duiveltje Pop-díjat is megnyerte a Legjobb gitáros kategóriában. Oene van Geel(brácsa és cajon) úgy zeneszerzőként, mint a ZAPP4 kortárs vonósnégyes, a Nordanians és az OOOO zenekarok tagjaként is jól ismert. 2011-ben beválasztották az európai jazz színtér tíz legmarkánsabb feltörekvő improvizációs művészének alkotóteret nyújtó TakeFive Europe rezidens projektbe. A VPRO Boy Edgar-díjat 2013-ban ítélték neki. Jeroen van Vlietzongorista zeneszerzőként, illetve Eric Vloeimans trombitással közös munkái és saját szólóprojektjeinek széles skálája révén tett szert jelentős hírnévre. 2008-ben elnyerte a NorthSea Jazz Festival zeneszerzői felkérését. A VPRO Boy Edgardíjat 2015-ben ítélték oda neki. MeteErker szoprán- és tenorszaxofonos az ArtvarkSaxophoneQuartet tagjaként és a MeteErkerTrio vezetőjeként is jól ismert. Hollandia egyik legegyénibb szaxofonosaként tartják számon, s lenyűgöző azok listája, akikkel együtt játszott: elég a DaveLiebman Group, a zongoravirtuóz Simon Nabatov vagy a szenegáli dobos mágus DoudouN’Diaye Rose nevét említenünk.
Bármerre lépjenek is fel, az Estafest vibráló energiája világszerte megragadja a közönséget. Nemzetközi fesztiválokon és klubokban egyaránt koncerteztek, s a kvartettet beválasztották az évente megrendezett brémai Jazzahead szakmai vásár előadói közé is.