Kezdőlap Zenei élet Tisztelgés Kocsis Zoltán előtt

Tisztelgés Kocsis Zoltán előtt

Kocsis Zoltán pályacsúcsán – hatvannégy évesen hunyt el tavaly november 6-án. Ez a Hungaroton album művészi nagyságát idézi meg két CD-re sűrítve:a koncertművész, a kamaraművész, és a dirigens kiemelkedő pillanatait.

Kocsis Zoltán személyében a XX. századi hangrögzítés egyik legnagyobb és legeredetibb alkotóját tisztelhettük és tiszteljük – így az idő előtti halála okán keletkezett veszteség is ehhez mérhető. Hiszen Kocsis zongoraművészi erejének teljében és kibontakozó karmesteri karrierjének csúcsa felé tartva lett beteg és – milyen a sors keze – élete szinte éppen akkor ért véget, mint nagy példaképéé: Bartók Béláé.

Kocsis Zoltán három éves kora óta zongorázott, 18 évesen már a nemzetközi zenei világ is felfigyelt rá, mikor megnyerte a Magyar Rádió Beethoven versenyét. „Ami talán egy évszázadban egyszer-kétszer ha akad, az Kocsis Zoltán muzsikusi nagysága. Ritka kincsünk van, vigyázzunk rá!” – írta 1970. március 21-én az akkor még nem egészen tizennyolc éves fiatalemberről Kroó György, a korszak mértékadó zenekritikusa.

Kocsis szerencsés korban született: már reményteli ifjúként elkezdhette lemezművészi karrierjét a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat jóvoltából; aztán pedig hihetetlenül fiatalon: 21 évesen megkapta a Liszt-díjat, 25 évesen pedig a Kossuth-díjat. És mindeközben világkarriert futott be, közreműködésével számtalan lemez készült itthon és külföldön. 1983-ban ott volt a Budapesti Fesztiválzenekar megalapításánál, de karmesteri karrierje igazán 1997-től indult be – mikortól a Nemzeti Filharmonikus Zenekart vezette; velük értékes felvételeket is készített. Pályaívének mindkét részéből ízelítőt kapunk a dupla válogatáson.

Kocsis Zoltán: A Tribute – hirdeti az album angol címe – vagyis: Tisztelgés Kocsis Zoltán előtt. A főhajtás az első lemezen Kocsis Zoltán zongoraművészi és hangszerelői-zeneszerzői személyiségére koncentrál: zongoraszólókat és kamarazenélést hallunk két korábbi Hungaroton lemez: a Kocsis koncerten, illetve a Kocsis-Perényi koncerten című albumok műsora köré felépítve. Ezen Kodály Zoltán Székely keserves, Liszt Ferenc Csárdás obstiné, Szergej Rahmanyinov E-dúr prelűd és Frédéric Chopin g-moll ballada, AntonínDvorák G-dúr szonatina,RahmanyinovVocalisecímű művét adja elő – többek között egy saját Wagner-átirat társaságában. Teljes terjedelmében elhangzik még Mozart B-dúr zongoraversenye is, megidézve a Liszt Ferenc Kamarazenekar – és Kocsisegykori nagy sorozatát.

A gyűjtemény második lemeze Kocsis Zoltán karmesteri és részben ugyancsak zeneszerzői-hangszerelői munkájára koncentrálva idézi meg alakját; a Debussy-Ravel album, és a Bartók-sorozat egyes darabjainak felidézésével. Ez a CD Kocsis hangszerelésében tartalmazza Claude Debussy: Elfelejtett románcok című dalsorozatát, valamint Bartók Béla 1. rapszódiáját hegedűre és zenekarra, a Négy tót népdalt vegyeskarra zongorakísérettel, a Négy régi magyar népdalt férfikarra, a Magyar parasztdalokat zenekarra, a Román népi táncokat kiszenekarra és a Tánc-szvitet zenekarra.

Az előadók között a magyar komolyzene legnagyobbjai szerepeknek az elmúlt négy évtizedből. Így: Perényi Miklós (cselló), Kelemen Barnabás (hegedű), Bálint János (fuvola), Csaba Péter (hegedű), Sebők Erika és Horgas Eszter (fuvola), Kocsis Krisztián (zongora), Pongrácz Péter és Dienes Gábor (oboa), Nagy Miklós és Borza István (kürt), Hajnóczy Júlia szoprán, Ambrus Ákos bariton, Bubnó Tamás tenor, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Nemzeti Énekkar, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Szlovák Filharmónia Kórusa és a Tomkins Énekegyüttes.

Komlós József JR