Szombaton tartották meg a Kecskemét-Aomori Baráti Kör szervezésében az idei szezon utolsó japán gasztrológiai szombatját, melyen egy újabb hagyományos japán étel elkészítését ismerhették meg a résztvevők.
A japán gasztro-nap ezúttal is a Piaccsarnokban kezdődött, ahol Kolek Andrea, az Intézmény- és Piacfenntartó Szervezet igazgatója egy hagyományos hétvégi bevásárláshoz illőn: családja körében kalauzolta végig a csarnokon és a kinti fedett részen Junko Miyamát és férjét: Kei Kuraganét.
Miután megvásároltak minden, a tradicionális japán ebédhez szükséges alapanyagot; a friss hozzávalók feldolgozása a Táncsics Kollégiumban kialakított tankonyhában folytatódott – a közös főzésre meghívták az igazgató asszonyt is. Itt készítette el Junko – a résztvevők kíváncsi pillantásaitól kísérve – a „Tori No Teriyaki” – azaz Terijakis csirke nevű főfogást salátával, és mellé a tonhallal töltött rizsgombócot: az „Onigiri”-t.
Mindkét étel a nyári melegben is gyorsan és könnyen elkészíthető, magyar hozzávalókból, hazai viszonyok között is – és ízletes, könnyű ebéd lehet. A kóstoláskor mindkét japán különlegesség nagy sikert aratott.
Képek: Komlós József JR