Kezdőlap Jótékonyság Wojtyla Ház: Gulyásleves és kenyérlángos Ballószögről

Wojtyla Ház: Gulyásleves és kenyérlángos Ballószögről

Pénteken Somogyi Lajos Ballószög polgármestere adományozott és szolgált fel étket a Wojtyla Barátság Központban a település önkormányzata nevében. Segítője Varga Anita volt, aki a község első emberével együtt kenyérlángost sütött egy lovaskocsira szerelt kemencében a népkonyha bejárata előtt. Lelki táplálékról Komádi Róbert ballószögi református lelkész, zenei élményről Szénási Pál és Hársfai Viktória gondoskodott. (Fotók: Mátyus István)

Somogyi Lajos elmondta, hogy hartai származású, húsz esztendeje lakik Ballószögön és három éve polgármestere a községnek.

Gyermekkorában nagymamájánál találkozott a közismert nevén kenyérlángosként emlegetett sós lepénnyel, ezidőtájt szerzett rutint annak elkészítésében.

Ballószög történetéről kifejtette:

A középkori templomos helyet Ballóság néven említik először, A török időket követően ezt a pusztát Kecskemét állattartó mezejeként tartották nyilván. A laza homokos területek futóhomokká válása ellen hozott intézkedések nyomán az 1800-as években megindult a szőlőtelepítés, erdősítés, a parcellázás, tanyásítás. Ennek nyomán már akkoriban fellendülés jellemezte a települést. A mai gazdaság megalapozásában nagy szerepe volt Wéber Edének (1843) és fiának, Wéber Aladárnak a ballószögi szőlőtelepük, és Csókás József gyümölcstermesztő gyümölcsösének és faiskoláinak létrehozásával. Így váltak ők a homok hősévé.

A kecskeméti tanyavilágból kiváló Ballószög 1954-ben önálló nagyközséggé lett, ma a fiatalok többsége helyben marad, sőt a környező falvakkal ellentétben a lakosság létszáma folyamatosan növekszik. A község infrastrukturális- és intézményi ellátottsága megfelelő. 2002 óta lőtérrel, labdarúgó pályával, szabadtéri színpaddal és játszótérrel ellátott Sportcentrum működik.

A község vezetése ipari területek, közművesített építési telkek kialakításával ösztönzi a beruházókat és a fiatal családok letelepedését. Ennek eredményeképpen községüket meglehetősen gyors gazdasági fejlődés jellemzi: 91 egyéni- és 86 társas vállalkozás működik, ebből 17 egészen nagy jelentőséggel bír. A lakosság száma jelenleg 3541 főt tesz ki, közülük mintegy 1600-an külterületen élnek; mindenkit személy szerint számon tartanak, két tanyagondnok foglalkoztatásával támogatnak.

Ismétlődő rendezvényeik a borversenyek, majális, Szent István Nap, szeptemberben a szüreti felvonulás, falukarácsony, sportgála, valamint a szilveszteri bál.

A Kiskunsági Homokhátságon kialakult község Kecskeméttől délnyugatra az 52-es út, valamint az M5-ös autópálya és Kadafalva felől közelíthető meg, illetve távolságibusz-járat, vasútvonal köti össze Ballószöget a megyeszékhellyel.

Varga Anita ezt követően közkinccsé tette a kenyérlángos elkészítési módját, végül Komádi Róbert az ószövetségi Szentírás Példabeszédek könyve 11. fejezetének 25. versét vitte a Wojtyla Ház ebédlőjében helyet foglaló hallgatóság elé. Így hangzott: „Az ajándékozó bővelkedik, és aki mást felüdít, maga is felüdül.” Csak az kap, aki ad is. E mai ebédfelajánlás annak bizonysága, hogy a falu közössége az adakozásban is élenjár – tette hozzá.

A látogatás utolsó akkordjaként ebédet osztottak a vendégek: gulyáslevest, kenyérlángost, süteményt.