Kezdőlap Zenei élet David Bowie Cracked Actor

David Bowie Cracked Actor

2017. június közepén jelent meg David Bowie: Cracked Actor – Live Los Angeles ’74 című lemeze limitált, kétlemezes formátumban. Az album Bowie 74-es ’Philly Dogs’ turnéjának lenyomata, amelyen a legnagyobb slágerei szerepeltek.

Egy David Bowie koncerthez a kortárs kritikusok beszámolói szerint semmi sem ért fel: a zene, a szövegek, a díszletek, a maszkok és a ruhák olyan egységet alkottak – amelyek teljességgel a hatásuk alá vonták a közönséget. A „Rock kaméleonjának” 1974 nyarán rögzített Diamond Dogs turnéjának idején az énekes a csúcsok csúcsát és a poklok poklát járta meg: tál volt az említett LP meg a Ziggy Stardust hatalmas sikerén – de mellette kokainfüggőséggel küzdött – melyből aztán gyorsan kikezeltette magát, mielőtt rámenne a karrierje.

A koncertlemezen a narkotikus álmokról csak a dalszövegek árulkodnak – minden egyéb teljesen profi és erőteljesen a helyén van. A zene sodró, tömör, sokszínű – többek mellett olyan nagynevű zenészek működtek közre a hatalmas: tizennégy tagú zenekarban, mint például David Sanborn szaxofonon, Carlos Alomar gitáron, Pablo Rosario kongákon, vagy éppen Luther Vandross a háttérvokálban… De leginkább elől ott volt Bowie, aki nemcsak énekelt, de gitározott és harmonikázott is. Micsoda 97 perces lenyomata ez művészetének, a pszichedelikus rock csúcsán, éppen csak egy évvel a punk forradalom és az újhullám robbanása előtt – melynek képviselői aztán bálványukként tekintettek rá!

A David Bowie hagyatékából most első ízben kiadott, poénos című Cracked Actor című kiadvány először a 2017-es Record Store Day keretén belül jelent meg: először 33-as vinyl LP formátumban, azonban június közepén a fekete korongok mellé megérkeztek az ezüstkorongok is; mostantól CD-ken is megvásárolhatjuk az emblematikus koncertet. Az élő felvételen olyan Bowie-klasszikusok lelhetők fel, mint az „1984”, a „Rebel Rebel”, a „Diamond Dogs” és a címadó „Cracked Actor”. A kétlemezes megjelenéshez társul egy 12 oldalas füzet, amely az eredeti LA Amphitheatre koncert setlist-jét tartalmazza, illetve a 1974-es „Philly Dogs” turné jegyzeteit, a neves The Rolling Stones Magazine újságírójának: Richard Cromelinnek a tollából.

Idén lett volna hetven éves a tavaly év elején májrákban elhunyt David Bowie. akire, mint a rock egyik legnagyobb hatású és egyik legeredetibb előadójára tekintünk vissza. Ez a dupla koncertlemez méltó tisztelgés emléke előtt: színes és erőteljes előadást hallunk az akkor még fiatal, ereje teljében levő művésztől.

Komlós József JR