Kezdőlap Média Egy hét múlva startol a vizes világbajnokság –

Egy hét múlva startol a vizes világbajnokság –

A The Four Stúdió ruháit csodálhatják meg majd nézők milliói világszerte a vizes világbajnokság díjátadó-ceremóniáin. A ruhákat bemutató sajtóeseményen Sós Csaba, a Magyar Úszóválogatott Szövetségi Kapitánya elmondta, végleges a hazai úszókeret, mind a 42 versenyszámban rajtkőre áll magyar versenyző.   

Egy hét múlva, július 14-én kezdetét veszi hazánk eddigi történelmének legnagyobb sporteseménye – emelte ki Szántó Éva, a Bp2017 Világbajnokságot Szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a társaság ma tartott sajtótájékoztatóján. Hozzátette, a 2017. július 14-30-a között sorra kerülő elit verseny és az azt követő Masters világbajnokság egyike a világ három legnagyobb sporteseményének, hatalmas sportdiplomáciai siker tehát, hogy ennek a rendkívül rangos sporteseménynek Budapest és Balatonfüred adhat otthont. A verseny kiemelkedő lehetőséget biztosít hazánk számára, hogy a világ figyelmét Magyarország felé irányítsa. Az ügyvezető igazgató rámutatott, a Nemzetközi Úszószövetség becsült adatai alapján a megmérettetéseket közel 350.000 néző követi majd a helyszíneken és milliók a TV képernyők előtt világszerte. Idén júliusban és augusztusban a tavaly nyári adatokhoz képest közel 25 százalékkal nő majd a budapesti szálláshelyek árbevétele, de hazánk turisztikai ismertségének növekedése számos további pozitív hatást eredményez a hazai gazdaságára nézve. A világbajnokság kezdetére időzített fejlesztések és beruházások pedig a hazai sportéletet és a fővárosi, balatonfüredi lakosok kényelmét szolgálják majd a világeseményt követően. Szántó Éva hozzátette, 2015-ben Kazanban 3 arany-, 3 ezüst-és 4 bronzérmet szereztek sportolóink, reméli, a hazai pályán a szurkolók előtt sikerül megismételni ezt a remek eredményt.

A sajtóeseményen sor került a világbajnokság díjátadó és hostess ruháinak bemutatójára is. Szántó Éva elmondta, a ruhák tervezésére a szervezők a Design Terminállal együttműködésben írtak ki pályázatot. Számos fiatal magyar tervező munkái közül végül a The Four stúdió alkotásait választották ki.

Sós Csaba, a Magyar Úszóválogatott Szövetségi Kapitánya a sajtótájékoztatón elmondta, ritka pillanatnak lehetnek tanúi mindazok, akik figyelemmel követik az úszóversenyeket, hiszen a hazai keretben múlt, jelen és jövő egymással is versenyez majd. Kiemelte, olyan szerencsés helyzetben van a hazai úszósport, hogy az elmúlt 10-15 évben számos érmet nyerő magyar úszók, együtt versenyeznek azokkal, akik a remények szerint majd a következő 10-15 évben teszik ugyanezt. Hangsúlyozta, minden feltétel adott volt a jó felkészüléshez, de a magyar csapat eredményeit illetően nem érdemes jóslásokba bocsátkozni, hiszen a világ számos nemzete volt már képes olimpiai, vagy világbajnokot adni a sportágnak, kiélezettek a versenyek, ahol apró benyúlásokon múlhat egy-egy érem sorsa. Hozzátette: „Ugyanakkor, ha a riói olimpiai szereplést veszem alapul – ahol 7 érem született és abból 3 arany volt – reális célkitűzés lehet, hogy legalább három-négy aranyérmet, összesen pedig 10 éremet – plusz-mínusz kettő – szerezzen hazánk az idei világbajnokságon.” A Szövetségi Kapitány elmondta, az úszókeret végleges, mind a 42 versenyszámban indul magyar úszó, beleértve a 8 váltót is. Hosszú Katinkának, mint a világ legjobb női úszójának szereplését illetően kiemlte, bár Katinka eldöntötte, mely számokban szeretne rajtkőre állni, lehetősége van a versenysorozat alatt még változtasson korábbi döntésén. Sós Csaba elmondta, személyesen kérte Katinkát, úgy állítsa össze a versenyprogramját, hogy a lehető legtöbb érmet nyerhesse, Katinka kérése pedig az volt, hogy a váltóban csak a döntőben ússzon – ezt a Szövetségi Kapitány is támogatta.

Verrasztó Evelyn, Európa-bajnok, olimpikon, ötvenkétszeres magyar bajnok úszónk a felkészülést illetően úgy fogalmazott ezen a héten még erős edzéseket tartottak, készülnek a formába hozásra, ami nem csak az erőnlétet jelenti, hiszen egy-egy verseny összes mozdulatának tökéletes kivitelezése hihetetlen összpontosítást, koncentrációt igényel a versenyzőktől, így a mentális felkészülés legalább olyan fontos. Kiemelte: „Nagyon várom a hazai versenyt, hiszen a víz alatt, úszás közben is lehet hallani a szurkolók biztatását, a tömeg morajlását; ez pedig olyan extázist, felfokozott állapotot okoz, ami jobb teljesítményre sarkall engem is.” Hozzátette, szerinte a 4X200 női gyors váltónak komoly esélyei vannak egy igazán jó eredmény elérésére.