Kezdőlap Sport Hat év után ismét Kiskunhalason rendezik a díjugrató országos bajnokságot

Hat év után ismét Kiskunhalason rendezik a díjugrató országos bajnokságot

„A minősítő versenyek legjobb 30 lovasa állhat rajthoz, akik 150 és 155 centis akadályokon küzdenek majd meg” – mondta az esemény pénteki sajtótájékoztatóján Szotyori-Nagy Kristóf, a magyar szövetség díjugrató szakágának elnöke, aki hozzátette, 2009 óta a győztes minden évben személyautót nyer.

A sportvezető az esélyeket illetően úgy vélekedett, hogy az ötszörös bajnok Horváth Balázs számít favoritnak, akinek tavaly szakadt meg a sikersorozata. A címvédő ifj. Szabó Gábort is az esélyesek közé sorolta annak ellenére, hogy a jelenleg is zajló göteborgi Európa-bajnokságon nem szerepelt jól. Úgy vélte, hogy a kontinensviadalon szintén érdekelt Hugyecz Mariannal és a középdöntő második fordulójába jutott Krucsó Szabolccsal szintén számolni kell.

Juhász Tibor versenymenedzser jelezte, az elmúlt években megvalósult fejlesztések tették lehetővé, hogy ismét Kiskunhalas legyen az ob házigazdája. Kiemelte, a létesítmény 400 millió forintos állami forrást kapott, amelyből ősszel olyan jelentős infrastrukturális beruházások valósulnak meg, mint a csatornázás, utak építése, szociális létesítmények, mosdók, vizesblokkok, öltözők és istállók felújítása. Szerinte az újabb fejlesztések a rangos hazai versenyek mellett a nemzetközi szövetség (FEI) előírásainak is megfelelve, nemzetközi viadalok rendezésére is alkalmassá teszik a kiskunhalasi lovasbázist.

„A mostani fejlesztéseket első ütemnek tekintjük és bízunk további forráslehetőségekben, hogy folyamatosan megújuljon ez a nagy hagyományokkal rendelkező dél-alföldi lovas központ” – mondta Juhász, hozzátéve, hogy az üzemeltető eddig is és ezután is jelentős önerőt használ fel a fejlesztésekre.

„A szeptember 7-én kezdődő magyar bajnokságra felkészültünk, a most folyó országos minősítő verseny egy főpróba. A több száz ló elhelyezésére mobil lóállásokat állítunk és az ellátásukhoz is minden szükséges feltételt megteremtünk” – jelentette ki Rózsahegyi Róbert versenyigazgató, egyben a létesítmény szakmai vezetője, aki elárulta, a füves arénában új akadályok színesítik majd a meglévő akadályparkot.

A versenyt a közönség óriáskivetítőn is követheti, mind a négy nap ingyenes lesz a belépés.

A hét első napján hétfőn már érkeznek a III. fiatal fogatlovak világbajnokságának főszereplői Mezőhegyesre, ahol szerdán ünnepélyes megnyitóval veszi kezdetét a világbajnokság

Az idei, III. Fiatal Fogatlovak Világbajnokságára 8 nemzet, 49 lovat nevezett.

2015: 9 nemzet, 38 ló. 2016: 8 nemzet, 30 ló.

Rendező országként természetesen a legnagyobb létszámban magyar lovak állnak starthoz. Mellettünk a németek szerepelnek a legtöbb lóval.

A hagyományos fogatversenyeket a díj- (A versenyszám), a maraton (B) és az akadályhajtásban (C) rendezik.

A program
2017. szeptember 6., szerda
• 15 órától: Hivatalos megnyitó ünnepség. Lovas bemutató

2017. szeptember 7., csütörtök
• 8 órától: Kvalifikáció 5-6-7 éves lovak részére (díjhajtás, akadályhajtás)

2017. szeptember 8., péntek
• 9 órától: Kvalifikáció 5-6-7 éves lovak részére (díjhajtás, akadályhajtás)

2017. szeptember 9., szombat
• 9 órától: 5-6-7 éves lovak döntője (díjhajtás)

2017. szeptember 10., vasárnap
• 10 órától: 5-6-7 éves lovak döntője (kombinált hajtás)
• 15 órától: Ünnepélyes eredményhirdetés. Világbajnok-avatás

Kísérő programok
Caramell-koncert/ingyenes belépés: szeptember 8., péntek, 21 óra
Népművészeti kiállítás és vásár
Ízek utcája