Kezdőlap Egészség-szépség Megújul a Bács-Kiskun Megyei Kórház informatikai rendszere

Megújul a Bács-Kiskun Megyei Kórház informatikai rendszere

Teljes körűvé válik a telephelyek integrációja az informatikai rendszer egységesítésével. Az új rendszer új távlatokat nyit a telemedicinában és szoros együttműködést biztosít a betegellátás minden szereplőjével.

  1. szeptember 8-án lezárul egy korszak a Bács-Kiskun Megyei Kórház történetében. 24 évvel ezelőtt kezdődött a Kir24 (korábbi nevén Kir2008-DimensionMed) nevű medikai rendszer fejlesztése, amely lehetővé tette, hogy az orvosok és az ápolók összefüggéseikben láthassák a páciensek minden korábbi egészségügyi dokumentációját. Nem csak a vérvizsgálatok eredményeit vagy a korábbi bennfekvések zárójelentéseit tekinthették meg a szigorú jogosultsági rendszer által kiemelten védett adatok között az éppen kezelést végző orvosok, de még könnyedén előkereshettek bármilyen az elmúlt évek során készült korábbi egészségügyi dokumentumot is. Mindezt a komplexitást és az évek során jelentkező újabb és újabb orvosszakmai igényeket, törvényi változásokat a mai napig egyedülálló gyorsasággal tudja kiszolgálni.

Páratlan módon a kórház saját munkatársai kezdték fejleszteni a ma is az intézmény tulajdonban lévő programot. Mindazok a megoldások, melyek sokszor másoknak is példát mutattak, mára teljesen általánossá és természetessé váltak. Ma már országosan elterjedt szoftverekhez felhasználók tízezrei fogalmazzák meg új generációs elvárásaikat. Ezért döntött úgy a vezetőség, hogy – fájó szívvel bár –, de az Asseco CE Magyarország Zrt által szállított MedWorkS rendszerrel új eszközt ad a szakma kezébe a betegek hatékonyabb gyógyítása érdekében. Az egységesítés egyszerre történik meg, a megyei kórházba 2013-ban beolvasztott más-más rendszert működtető kiskunfélegyházi és kalocsai telephelyein is, így téve teljessé a volt városi kórházak integrációját.

Az átállás lassan célegyenesbe fordul, de ehhez hosszú hónapok megfeszített munkája volt szükséges. Közel 2000 embernek kellett újra iskolapadba ülni, hogy elsajátítsa az új rendszer használatát. Míg odakint tombol a forróság, az oktatótermekben ezekben a napokban is vizsgáztatjákmég a főorvosokat is. A dolgozók sokszor munkaidőn túl maradnak bent gyakorolni vagy a testreszabásban segédkezni, hogy szeptemberre minden olajozottan működjön. A kapukon belül valaha megfordult 1.000.000 páciens 30.000.000 leletét az új rendszerben is meg kell tudnia találni az arra jogosultaknak.

A bevezetés alatt álló MedWorkS rendszer moduláris felépítéséből adódóan a kirakós középső elemeként kapcsolja össze a legkülönbözőbb szakterületeket, hogy azok összehangoltan, hatékonyabban tudják munkájukat végezni. Szoros együttműködésben más, például az Onkológiában alkalmazott terápiás alrendszerekkel gyorsabbinformációcserét biztosít a részlegek között akár a Mammográfiában, akár a Cytodiagnosztikában. Lehetővé teszi, hogy a hamarosan induló EESZT-n (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatói Tér) keresztül a háziorvosokon át a gyógyszertárasokig mindenkit összekössön és a páciens kezébe helyezze a felügyelet jogát.

Lefekteti a valódi 21. századi orvoslás alapjait, hogy az ágy melletti diagnosztikák eredményeit felhasználva akár a kórteremben, vezeték nélküli technológiák segítségével meg lehessen tekinteni az eredményeket és új terápiát indítani. A telemedicina és teleradiológia segítségével számos integrációnak köszönhetően a különböző telephelyeken dolgozó orvosok utazás nélkül dolgozhatnak majd együtt a betegek gyógyulásáért.

A vezetőség számára részletesebb adatokat szolgáltat, amellyel pontosabban lehet beosztani a szűkös erőforrásokat. Speciális szakmai modulok emelik a hétköznapi gyakorlatba a legfrissebb kutatási eredményeket és protokollokat. A nagyobb megyei kórházak többségében használt rendszer bevezetésével könnyebben lehet bővíteni a szakembergárdát.

A jelenlegi rendszer 2017.09.08 16:00 órakor kapcsol le, az új 20:00 órakor indul. Mindenki keményen dolgozik azon, hogy minden a helyén legyen. Az intézmény vezetősége és dolgozói tisztelettel kérnek mindenkit, legyenek türelemmel és megértéssel, mindez a gyógyulást keresők érdekében történik, hogy még pontosabb, még hatékonyabb terápiákat tudjanak kínálni.

Az új rendszer a Központi Klinikai Laboratórium munkatársait fokozottan érinti, munkafolyamataikat befolyásolja, ezért tisztelettel kérjük, hogy az átállást követően 2017. szeptember 25-ig csak sürgős, halaszthatatlan esetben keressék fel a vérvételi helyeket Kecskeméten és a körzetéhez tartozó egyéb mintavételi helyeken.

A medikai rendszer cseréjével a Bács-Kiskun Megyei Kórház elindul egy új úton. Minden lépéssel egy kicsit jobb lesz annak, akiért ez az erőfeszítés történik. Önnek.

Bács-Kiskun Megyei Kórház