Kezdőlap Állati Különleges madárbemutató a kirakodó vásáron

Különleges madárbemutató a kirakodó vásáron

Érdekes, színes programokkal várja az érdeklődőket a hétvége mindkét napján a Szent László körúti vásártér – ahol október 28-án, szombaton Kisállatvásárt és Veterán autó- és motoralkatrész börzét tartanak; 29-én vasárnap pedig a zsibpiacra madárbemutatóval látogat el a Magyar Környezetgazdálkodási és Vidékfejlesztési Társaság.

A Magyar Környezetgazdálkodási és Vidékfejlesztési Társaság az október 29-i kecskeméti zsibvásáron is szeretné a látogatókhoz közelebb hozni a más esetekben az embereket kerülő, amúgy megközelíthetetlen madarakat. Itt a felnőttek és a gyermekek olyan megszelídített ragadozó madarakkal: baglyokkal – például uhuval, füles kuvikkal; valamint ölyvvel találkozhatnak, melyek normális esetben elkerülik az ember környezetét.

A különleges ragadó madarakat nem csak megcsodálhatják, de kézbe is vehetik az érdeklődők. Hiszen az akció célja, hogy felhívja a figyelmet a veszélyeztetett ragadozó madarak védelmére – és erre önkéntes adományokat gyűjtsenek.

A Magyar Környezetgazdálkodási és Vidékfejlesztési Társaság az egész ország területén évente körülbelül ötven alkalommal óvodákba és iskolákba, továbbá egyéb rendezvényekre jár a madarakkal előadásokat és ingyenes bemutatókat tartani. Meggyőződésük, hogy a környezettudatos nevelést már gyermekkorban el kell kezdeni – ezért a ragadozó madarakat testközelbe hozzák a közönséggel, hogy az emberek megismerjék és megszeressék azokat. Így felkeltik az érdeklődést a madarak élőhelye, viselkedése iránt is – és ez által kicsik és nagyok egyaránt tudást szerezhetnek a ragadozók szerepéről a biológiai védekezésben. Egy- egy ilyen szemléletformáló előadásukon megröptetik madaraikat, az előadás végén pedig kézre is vehetik a bátrabb jelenlévők őket, és fotókat készíthetnek velük.

A rendezvényeken, vásárokban adományt gyűjtenek, melyből az iskolai és óvodai előadásaik költségeit és egyéb közhasznú tevékenységeiket fedezik. Tudományos munkában is részt vesznek a Szent István Egyetemmel együttműködésben; a terepen pedig madárodúkat helyeznek ki, így segítve elő a madarak szaporodását. Minden önkéntes felajánló adományával a ragadozó madarak védelmét támogatja.