Kezdőlap Zenei élet Robert Plant: Carry Fire

Robert Plant: Carry Fire

A Led Zeppelin énekese nem babonás: 2017. október 13-án adta ki tizenegyedik szólólemezét ’Carry Fire’ címen. Az album első megjelenése, a „The May Queen” volt – egy tüzes, szerelmes szám, amely tökéletes beharangozója a ‘Carry Fire’-nek.

 

Ha van olyan lemez, amelyre a zenerajongók felkapják a fejüket – hát egy új Robert Plant album biztosan ez a kategória. A Led Zeppelin jelenleg Texasban elő énekese a lemez megjelenése kapcsán visszatárt Nagy Britanniába, ahol tizenöt – már mostanra biztos, hogy teltházas – koncertet fog adni november közepétől kezdődően.

 

Hetvenedig évét taposva is energikusan, nagyszerű és érdekes dolgokról képes mesélni új Warner lemezén Robert Plant. Új dalainak hangulata persze sok tekintetben folytatása az előző szólólemezeknek – de közben ott mocorog bennünk az érzés: talán ilyen lenne, ha a Zep még ma is létezhetne? A lángoló album az énekes 2014-ben megjelent ’lullaby and… The Ceaseless Roar’ lemezének folytatása, amelyen a The Sensational Space Shifters-zel együtt dolgozott együtt, akik mellett számos sztárvendég segített a ‘Carry Fire’ készítésében. Az egykoron a Pretenders énekesnője: Chrissie Hynde a “Bluebirds Over The Mountain” duettben segédkezik, az albán csellós: Redi Hasa három számhoz adja tehetségét, ahogy a népszerű Seth Lakeman brácsa és hegedű tudását. Az új album az énekes szerint „a szándékról szól. Tisztelem a régebbi munkáimat, de minden alkalommal úgy érzem, hogy valami újat kell alkotnom. Összekeverni a régit az újjal.”

 

A lemez első megjelenése, a  „The May Queen” egy romantikus dal, amely a szerelem mindent elsöprő, erőteljes érzését dolgozza fel. Az új szám egyben visszacsatol az énekes korábbi munkásságához, hiszen a dal címe egész pontosan elhangzik a Led Zeppelin „Stairway To Heaven” szövegében.