Kezdőlap Zenei élet Szendőfi Péter Meets Bartók& Ligeti

Szendőfi Péter Meets Bartók& Ligeti

Magyarország egyik legjobb dobosa, aki nemcsak egyedi, erőteljes hatású dobolásával, de szerzeményeivel és zenei ötleteivel is mindig felhívja magára a figyelmet, ezúttal a XX. század két jelentős modern zeneszerzője felé fordult.

Szendőfi Péter 2015-ben a New-York-i Chelsea Music Fesztivál felkérésére jazzes környezetben dolgozott át két Ligeti csembaló művet. Ezen két darab átdolgozása annyira ösztönzőleg hatott rá, hogy megalapozta a komplett feldolgozói albumot is – melyen aztán Ligeti mellett Bartók jól ismert kompozíciói – illetve témái is helyet kaptak. Így Bartóktól a Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára; Este a székelyeknél; Román karácsonyi énekek; és A fából faragott királyfi témáit dolgozta fel Szendőfi; Ligetitől pedig a MusicaRicercata és a Hungaria Rock című tételekbe építette be inspirációit.

Szendőfi Péter ugyanis nem pusztán feldolgozóként vette kézbe ezt a CD-t, hanem alkotótársként is, hiszen variálja, átértelmezi az eredeti témákat; a lemez záró darabjában pedig maga is feldolgoz egy népdalt. Elsőrangú, felkészült zenészként van jelen, és jelenléte áthatja az egész album szellemiségét.

„A két Ligeti művet erre az albumra egy kicsit áthangszereltem, a két mű kibővített hangszerelésben került felvételre. – mondta el Szendőfi Péter a lemezfelvétel kapcsán. – Hatalmas megtiszteltetés, hogy a műveket ugyanaz az amerikai Grammy díjas sztárvendég Chris Hunter játssza, akivel a Chelsea Music Fesztiválon is volt alkalmunk koncertezni. Az albumon végig törekedtem arra, hogy az eredeti témákban egyetlen hangot se változtassak meg, csak ritmikai, hangszerelési és harmonizációs dolgokba nyúljak bele, hogy a mai 21. századi progresszív, jazz és fúziós zene szemszögéből mutathassam be ezeket a fantasztikusan megkomponált zeneműveket. Bízom benne, hogy egy olyan albumot sikerült alkotnom, amely egy hidat teremthet a komolyzene és a 21. századi jazz / improvizációs zene között úgy, hogy nem vesz el alapvető elemeket sem a komolyzene, sem a jazz eszköztárából, hanem ez esetben inkább kiegészítik egymást.”

Szendőfi a lemezre kiváló zenészek egész sorát hívta meg a lemezre:Chris Hunter – szaxofon, Szentpáli Roland – tuba, Révész Richárd – billentyűs hangszerek, Romhányi Áron – billentyűs hangszerek, Tálas Áron – billentyűs hangszerek, Birta Miki – gitár, Kormos János – gitár, Szuna Péter – basszusgitár, Kézdy Luca – hegedű, Zahár Fanni – fuvola, OrsovaiReni– ének működik közre. A közös játékban nagyszerűen teljesítik ki elképzeléseit a Tom Tom Records újdonságán.

Komlós József JR