Kezdőlap Kultúra The Cars: Shake It Up – Heartbeat City

The Cars: Shake It Up – Heartbeat City

Az újhullámos amerikai rock legenda: a The Cars két fontos albuma jelent meg újra masterelve és kibővített (Expanded) változatban a Warner lemezkiadónál: a ’Shake It Up’ és a ’Heartbeat City’.

Az 1976-ban Bostonban megalakult The Cars az 1970-es éves újhullámos korszakának egyik legfontosabb zenekaraként vonult be a rock történetébe. Akkoriban a punk hengere dübörgött, ők viszont ügyesen ötvözték az uralkodó trendeket: a rock gitártónusát az egyre jobban a szintetizátorok uralta pop hangzásával – és így egy olyan új hangzást hoztak létre, amely meghatározóvá lett az újhullámban, és sokan követték.

A The Cars első albumát éppen negyven éve adta ki, ezt követte negyedik stúdióalbumként a ’Shake It Up’ – amely 1981 novemberében jelent meg. Ez volt az utolsó album, amelyen akkori sikereikben közreműködő producerük: Roy Thomas Baker hosszú időn át dolgozott. A siker nem maradt el: a lemez a Billboard Top 10-ben volt, és ma már, mint new wave klasszikust emlegetik.

A The Cars: Shake It Up című albuma most egy kibővített formátumban jelenik meg: az
Expanded kiadás az eredeti album 2016-os remasterjéből áll valamint 8 bónusz dalt tartalmaz (korábbi változatok, demók és remixek), melyek korábban még nem kerültek kiadásra.

A The Cars ötödik albuma, a ’Hearbeatt City’ szűk három éven belül követte: 1984.
márciusában jelent meg, rajta a „You Can Think”. a „Drive”, a „Magic” és a „Hello Again”
című, óriási slágerekkel. A Heartbeat City említett négy slágerével négy American Top 40-es kislemez dalt tartalmaz, a banda az egyik legjobb évét futotta. Nem csoda, hogy az ötödik album a kritikusoktól is öt csillagot kapott, és ma, mint a The Cars egyik messze legjobban sikerült, és egyik legfontosabb lemezére tekintünk rá.

A The Cars: Heartbeat City most kiadott, kibővített kiadása az eredeti album 2016-os
remasterjét valamint 7 korábban meg nem jelent dalt tartalmaz. A gyűjtők számára
kiemelendő, hogy mindkét album expanded verziója a CD kiadvány mellett kétféle dupla LP formátumban is megjelenik (black: azaz a szokásos fekete lemezen – és limitált példányszámú colour: azaz a nyolcvanas években divatos színes, átlátszó vinylen).

Komlós József JR