Kezdőlap Gasztro Primőr borok 2018 – sosem látott bőségben!

Primőr borok 2018 – sosem látott bőségben!

Az idei év időjárásának köszönhetően a fürtök minden korábbinál hamarabb beértek, a korai fajták szürete július végén, augusztus  elején megkezdődött az országban. 

A koraiság persze inkább csak érdekesség, ennél fontosabb, hogy milyen szépségekkel, értékekkel szolgál majd ez a különleges év. A Borháló partnerborászainak visszajelzései alapján minden ok megvan a derűlátásra: a magas mustfok  mellett az eddig szüretelt fajtákban megfelelő savgerinc mutatkozik. A feltételek adottak, hogy az ihletett borászok kiváló borokat, kiemelkedő  tételeket alkossanak a 2018-as évjáratból.

Sorra érkeznek is az idei  primőr borok sosem látott bőségben, mind csupa nyárutói, kora őszi könnyedség, frissesség, gyümölcsösség, amit a hozzáértő borász reduktív eljárással egy korai fajtában kidomborít. Nem csoda, hogy a korai zsánernek, a primőr ízvilágnak kialakult a maga rajongói tábora a fogyasztók körében.

Lisicza Primőr Rosé 2018 1,5L és Lisicza Primőr Rosé 2018 0,75L
Az év első primőr rozéja, KIZÁRÓLAG A BORHÁLÓBAN!
2018 érett évjárat, az illat és íz a Nérónál is málnás,  epres jegyeket mutat. Fiatalos, ropogós és illatos… nem lehet betelni vele!

Várszegi Csabagyöngye 2018 0,75 L és Várszegi Csabagyöngye  2018 2L
A Csabagyöngye Európa legkorábban érő szőlője, így adott a  lehetőség hogy megalkothassák az „Év első borát”. A halványsárga színű,  szőlővirág illatú, enyhén muskotályos ízű primőrbor gyümölcsös jellegét tovább  erősíti az erjedésből visszamaradt könnyű édesség és szénsav. A 2018-as évjáratban szándékosan hagytak 3g maradék cukrot, ami még inkább a gyümölcsösséget fokozza.

Szentpéteri Nero Rosé 2018 0,75L
Igazán illatos, megkapó, gyönyörű színvilágú bor.
Csábori kétsor legjobb termőhelyén terem, fiatal ültetvényről származik a Nero Rosé 2018-as válogatás. Csak az ép, legszebb és  legérettebb fürtöket szüretelték. Nagyon jó évjárat, rendkívül jó fajtára  jellemző illatok és nagyon harmonikus savak jellemzik a bort. Egyedi  illatvilág, mediterrán stílusú rosé.

Szentpéteri Irsai Olivér 2018 0,75L 
A kunsági borokra jellemző tisztaság és üdeség határozza meg e kedves bort. Zöldes sárga színe vonzóvá teszi. Könnyed és elegáns megjelenése  mellett bodza és szőlő virág illatával lep meg. Nőies, behízelgő bor, melynek  kóstolásakor mintha egy fürt szőlőt szemezgetnénk.

Lelovits Rosé 2018 0,75L
Az illatában van piros gyümölcs, eper, málna, ribizli, de  van benne virágosság is, pici jázmin talán. Jó savak, de mellette van test is, közepesnél kicsivel vékonyabb, szép gyümölcsökkel, kedvességgel.