Kezdőlap Események 2018-as évi zárszámadást tartott Balogh Károly, Helvécia polgármestere

2018-as évi zárszámadást tartott Balogh Károly, Helvécia polgármestere

mde

Február 22-én, pénteken, 18:00 órai kezdettel került sor Helvécián a tavalyi év összesített eredményeiről, sikereiről tartott zárszámadásra, amelyet Balogh Károly polgármester mutatott be a jelenlévőknek, illetve 2019 legfontosabb célkitűzéseiről is beszámolt, érintve a pályázati források eloszlását is.

A polgármester Helvécia 2018. évi legfontosabb bevételi forrásait elemezte, illetve a legjelentősebb kiadásokról is számot adott. Az önkormányzat igyekszik a lakosság minden rétegének támogatást biztosítani, így a 70 évet betöltött állandó lakosok részére karácsonykor ajándékcsomagot adományozott a vezetőség, amely főként tartós élelmiszert tartalmazott. A helvéciai iskolákban tanuló diákok számára beiskolázási támogatást nyújt az önkormányzat, valamint felsőfokú tanulmányok folytatásához is hozzájárul.

Számos pályázat indult el 2018-ban, többek közt elindult az új 100 férőhelyes óvoda és 36 fő befogadására alkalmas bölcsőde építése, amely jelenleg 50%-os kivitelezésnél tart. Emellett a Napvirág Óvoda külső felújítása és hőszigetelése is hamarosan megkezdődik. A közlekedésbiztonság szintén központi kérdés az önkormányzat számára, így a Feketeerdei Általános Iskolánál zebra fog épülni.

A településkép javítására irányuló beruházás is folyamatban van, új játszóterek létesülnek, a meglévők pedig megújulnak. Pályázati támogatással a temetőben lévő világháborús emlékmű felújítása is megtörtént, illetve új temetőkerítés létesült.

2019-ben a legfontosabb beruházásokat képezi még a piac építése, a járda pályázat, az ipari terület elérésének javítása, egy jól felszerelt egészségügyi központ kialakítása, valamint energetikai fejlesztések is esedékesek. A rendezvények közül kiemelkedik a szüreti nap, amely hagyományosan szeptember elsején várható, illetve március 2-án az alapítási és szomszéd ünnep kerül megrendezésre disznótoros vendéglátással, kóstolóval.

A fontos eseményen a térség legnagyobb adózói is figyelemmel kísérték a polgármester előadását, valamint Zombor Gábor országgyűlési képviselő ugyancsak jelent volt, aki beszédében kiemelte a térség előnyös adottságait, melyeknek köszönhetően virágzó gazdaságnak lehetünk szemtanúi.

Mák Kornél, Kecskemét alpolgármestere szintén szót emelt, illetve Helvécia legnagyobb adózója, az Antolin Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, Benkő Zsolt is elmondta, hogy rendkívül jó adottságokkal rendelkezik ez a település, így az itteni vállalatok minden évben gyümölcsöző eredményekre számíthatnak.

Végül Endrődi Péter, a Hírös Fólia ügyvezető tulajdonosa igen különleges diasorral készült az alkalomra, ugyanis nemrégiben megvásárolta a község népszerű jelképét, a Bagolyvárként is emlegetett Wéber Kastélyt. Lokálpatriótaként támogatókat keres az épület renoválásához szükséges költségek finanszírozásához, mivel tervei szerint egy helytörténeti kiállítást szeretne kialakítani, amelyet a műemlék belső csarnokában lehetne megtekinteni.

Az előadásokat követően ízletes sültes tálak kerültek az asztalra, majd kötetlen beszélgetésre is adódott lehetőség a vállalkozók körében.