Kezdőlap Sport A magyar lovastornászok Hollandiában is letették névjegyüket

A magyar lovastornászok Hollandiában is letették névjegyüket

A hollandiai Ermeloban sikeres hazai teljesítménnyel zárult a Lovastorna Junior Világbajnokság és Felnőtt Európa-bajnokság. A válogatott tagjai szép eredményekkel érkeztek haza, akik közül például Németh Blanka bejutott az egyéni döntőbe. Blanka a fináléban szép kűrt futott, de sajnos nem tudta ledolgozni a technikai futamban összeszedett hátrányát, így végül a 15. helyen fejezte be a versenyt. A vasárnapi zárónapon még felnőtt csapatban is érdekeltek voltunk, ahol egy biztonságos, szépen kivitelezett kűrnek köszönhetően a 12. helyet sikerült megszerezni.

Török Barbara, a magyar válogatott csapatvezetője összességében sikeresnek értékelte a hazai szereplést. Elmondása szerint a két döntős helyezés az, amire előzetesen számítani lehetett. Németh Blanka és Dabat Isabella egész évben meggyőző teljesítmény nyújtottak, ami már Ermelo előtt bizakodásra adott okot. Isabella Franciaországban versenyzett és jó döntésnek bizonyult, hogy francia lovon versenyzett. Az ő 15. helye is mindenképp elismerésre méltó a junior lányok népes, 50 fős mezőnyében.

A Szabó Nikolett-Jakab Liza junior párost és lovukat, Zakariást az idei versenyeredményeik alapján előzetesen a 3-6. helyek valamelyikére várta a szakvezetés. Bár kiváló formában, két remek kűrrel, gyakorlatilag hibátlanul versenyeztek végig, értetlenül álltunk az első fordulós pontszámaikat látva, és 7. helyezésük – bár fantasztikus eredmény egy világbajnokságon – némi csalódottságra ad okot.

A Magyar Póniklub Szövetség felnőtt csapatából a legnagyobb feladat újonc lovukra, Cornettora várt, aki egy forduló kivételével szintén nagyon szépen teljesített. A csapat végül a 12. helyen zárta a versenyt.

Az egyéni versenyzőnek döntőbe kerülni ugyan nem sikerült, de ettől még többen is eredményesen, egyéni legjobbjukhoz közel teljesítettek. Somogyi Eszter (Zakariás) a rendkívül erős felnőtt mezőnyben végül a 20. helyen zárt, a junior lányoknál Görgey Zsófia (Kincses) a 37., Gönczi Dorottya (Fecske) a 45. helyen végzett.

Török Barbara beszélt még a nem várt kihívásokról és nehézségekről is, amivel a csapatnak meg kellett küzdeni, úgymint például az extrém időjárás. A legtöbb napon közel 40 fokos kánikulában kellett szerepelnünk – ez nemcsak a versenyzőknek jelentett nagy kihívást, de roppant megterhelő volt a lovak számára is. A legfontosabb az volt, hogy az egész verseny alatt az extrém időjárásnak megfelelően, kiemelt figyelemmel, a legkörültekintőbben gondoskodjunk a lovainkról.

Ráadásul egyik lovunk a versenyhelyszínre megérkezve belázasodott, és bár szerencsére hamar rendbe jött, az utolsó pillanatig kérdéses volt, hogy az állatorvosi bizottság engedni fogja-e versenyezni. Végül indulhatott, és így a rajta szereplő lovastornászok is tudtak versenyezni, de különösen nagy izgalmat okozott ez a helyzet is a verseny során.

Villányi Krisztina a válogatott szövetségi kapitánya is értékelte a hollandiai teljesítményt: A legjobb eredményt junior párosunktól vártuk, az idei szerepléseik alapján abszolút éremesélyesnek számítottak. Sajnos a ló érkezés utáni betegsége nem segítette őket, nagy nehezen engedték csak rajthoz állni végül. Ez valószínű némileg befolyásolta a bírókat is, mert közel sem kapták meg azt a pontot, amit az eddigi nemzetközi versenyeken, annak ellenére, hogy nem rontottak. A második fordulóban már jobb pontokat kaptak, de sajnos ezzel már nem tudtak igazán feljönni. Nagyon sajnálatos, mert több év munkájának eredménye nagymértékben csorbul így két perc alatt. Ennek a párosnak még van egy éve a juniorok között talán jövőre kijön a lépés, szurkolunk nekik. Versenyzőnk tudása jelenleg erre a helyezésre elég, de nincs szégyenkezni való, ezt az elért pontok jelzik!

A FEI Lovastorna CVI hivatalos kommunikációs partnere a Lovas Diadal Live TV, a Magyar Lovas Szövetség Lovastorna Szakágának engedélyével. A rendezvény ideje alatt folyamatosan hírt adunk a verseny aktualitásairól. Frissítjük internetes oldalunkat a tv.lovasdiadal.hu-t, valamint a Facebookon is elérhetik az aktuális információkat (lovasdiadallivetv.)