Kezdőlap Zenei élet Aki Takase Japanic: Thema Prima

Aki Takase Japanic: Thema Prima

Hetvenedik évében járva, 2018. augusztusában Budapesten koncertezve a BMC Records-nál vette fel legújabb lemezét a japán jazz-legenda: Aki Takase – és ez egy olyan esemény a nemzetközi jazz-életben, melyre méltán lehet büszke a magyar kiadó.

Aki Takase három éves korától kezdve zongorázott, majd 1978-tól kezdődően az Egyesült Államokban kezdett el koncertezni és lemezeket felvenni. Európába 1981-ben jött először: a Nyugat-Berlini Jazz-napokon mutatta meg egyedi művészetét, majd 1978-ban végleg e sokszínű városba költözött. Közben igazi koncertművésszé vált, sokat turnézott, különböző együttesekkel játszott és készített lemezeket – és nő létére mind zongoristaként, mint zeneszerzőként komoly rangot szerzett magának a jazz berkeiben.

A legnagyobb nevekkel játszott különböző projektjeiben: Ellington, Monk, Dolphy, Weller, Coleman – de a leghosszabb idő óta férjével, a német jazz zongorista-szerzővel: Alex von Schlippenbach-kal zenél. Érezhetően nagy nemzetközi érdeklődést kiváltó új BMC Records albumát viszont a Daniel Erdmann – szaxofon, Johannes Fink – nagybőgő, Dag Magnus Narvesen – dob, DJ Illvibe – lemezjátszó, elektronika felállású csapattal vette fel a zongora mögött ülő Aki Takase

A japán jazz-legenda minden megszólalása szenzációs, hiszen egy afféle élő emlékműve ő a kísérletező jazznek – és ezúttal sincsen másképpen. Sokféle hatás felbukkan ezen a lemezen a hatvanas évek free jazzétől a teljesen elvont témákig vagy akár a bluesos hangulatokig. Aki Takase igyekszik megidézni a Conlon Nancarrow által gépzongorákra komponált jazz világát éppúgy, mint a nagyváros zajfoszlányait. Mindezekből áll össze az a sűrű kísérleti jazz-szövet, melyet csak ő képes szőni.

Komlós József JR