Kezdőlap Zenei élet Bach: Das wohltemperierte Klavier I – Dobozy Borbála

Bach: Das wohltemperierte Klavier I – Dobozy Borbála

Egy hangszeres előadó életében ünnepi pillanat, mikor eljut oda, hogy eljátssza vagy feljátssza Johann Sebastian Bach legnagyobb, legfajsúlyosabb szólóműveit. Dobozy Borbála csembalóművész pályafutásában is az – és ő ünnepet is csinált belőle.

A billentyűsjátékosok esetében akár a Goldberg-variációkat, akár A fúga művészetét – akár pedig a mind közül legnagyobb volumenű, kétkötetes „A jól behangolt billentyűst” nézzük: a zenetörténet gigászi teljesítményeivel találkozunk.

1722-es datálású a szerzői kézirat, amely a Wohltemperiertes Klavier I. kötetének teljes anyagát tartalmazza, de Bach az 1720-as és 30-as években is még legalább kétszer revideálta a sorozat egyes tételeit. „A művek műve” – ilyen elragadtatottsággal vélekedett róla például Robert Schumann – és megalapozottan. A sorozat két kötetének mindegyikében 24 prelúdium és fúga található, az összes dúr és moll hangnemben, félhangonként emelkedő sorrendbe rendezve. Ez egyedülálló vállalkozás volt – melyet aztán később Chopin és Sosztakovics is példának használt.

Bach Das wohltemperirte Clavier című sorozata önmagában is egy kivételes zenemű – eljátszani pedig mind művészileg, mind szellemileg, mind fizikailag kivételes vállalkozás. A BMC Records új 2 CD-s megjelenésén Dobozy Borbála előadásában pedig a teljes első kötet elhangzik.

Dobozy Borbála csembalójátékát, lemezeit már évtizedek óta élvezhetjük, és ezen a dupla albumon, egy páratlan művet megvalósítva teljes művészi nagyságában mutatkozik meg. Igazán magas színvonalú, élményteli előadásban hallgathatjuk végig a Das wohltemperierte Klavier teljes első kötetét, egy olyan lélekkel teli, emberközpontúan szép értelmezésben – ráadásul kifinomult korhű barokk játékkal bemutatva, hogy két órát végigülve sincs is kedve felállni az zenerajongónak.

A BMC Records lemezeiről általánosságban is elmondható, hogy jól szólnak, hallhatóan gondos hangmérnöki munkával készülnek felvételeik. De itt külön ki kell emelnem, hogy minden tekintetben kiváló felvétel született, melynek stúdiómegvalósítása is kiemelkedő színvonalú: gyönyörű akusztikával szól a Bach idejéből származó Blanchet csembaló másolata.

Komlós József JR