Kezdőlap Zenei élet Fleetwood Mac: Rumours

Fleetwood Mac: Rumours

A „Pletykák” a poptörténelem egyik legjelentősebb albuma. Eredeti formájában 1977. február 4-én jelent meg szimpla lemezkén – a 35. évfordulóra 2013-ban megjelent 3 CD-s deluxe verzió átcsomagolása pedig épp e napokban 4 CD-s változatban, kibővült tartalommal került az üzletekbe

Ez kétségkívül megint egy legenda a Warner katalógusából: a Fleetwood Mac a brit-amerikai zenekar tízedik születésnapjára kiadott 1977-es, azóta több mint 40 millió példányban elkelt ’Rumours’ című albummal lett világszerte ikonná. Holott ez már a banda tizenegyedik lemeze volt, de mind közül – ide értve több előző és későbbi kiváló munkájukat is – ez szólt a legnagyobbat. Pedig egyébként az azt két évvel megelőző is listavezető volt.

A Rumours viszont az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban egyszerre lett listavezető – és maradt is 31 héten át! – egy olyan új esztétikai korban, mikor a fiatal újhullámos és punk zenekarok mellett alig volt már pár nagy legenda, aki bírta velük a versenyfutást.

A Rumours Nagy Britanniában 13-szoros platina, az USA-ban kétszeres gyémántlemez lett. Ez számokra lefordítva több mint négymillió – illetve húszmillió eladott példányt jelent! Sok „leg”-be és ajánlások tucatjába is bekerült a Rumours – de e lemez jelentőségét egyébként mi sem méltatja jobban, mint hogy az USA Kongresszusi Könyvtára tavaly beválasztotta a legkiemelkedőbbeknek létrehozott Nemzeti Lemez Nyilvántartásba.

Alapból ritka – de az is lehet, hogy példátlan, hogy egy lemezt mind a tíz mértékadó nemzetközi szakmai lap és kritikai portál negyvenegynéhány évvel később is egységesen a lehető legmagasabb osztályzattal illessen. A Rumours-nál pedig pont ezzel találkozunk. Mick Fleetwood, a zenekar alapítója pedig nem ok nélkül vélekedett így róla: „A legfontosabb lemez, amelyet valaha készítettünk.” Az albumon található egyébként a „Dreams” című szám is, mely a zenekar első nemzetközi listavezető slágere volt – ráadásul az eredeti anyaghoz képest a mostani megjelenésen a B-oldalas, de legendássá lett „Silver Springs” című dal is hallható.

A most frissen megjelent deluxe kiadás első CD-je az eredeti lemez; a második az 1977-es promóciós turnén készült koncertfelvétel; a harmadik korai felvételeket gyűjtött egybe; a negyedik pedig stúdióanyagokat, demókat, és kimaradt számokat rejt.

Komlós József JR