Kezdőlap Zenei élet Hugues Mayot: L’Arbre Rouge

Hugues Mayot: L’Arbre Rouge

Hugues Mayot francia szaxofonos­-klarinétos kvintettjének új albumával a BMC Records egy újabb érdekes, izgalmas hatásokban bővelkedő francia jazz formáció lemezével jelentkezik.

A Hugues Mayot – szaxofon és klarinét, Théo Ceccaldi – hegedű és brácsa, Valentin Ceccaldi – cselló, Sophie Bernado – fagott, Joachim Florent – bőgő felállású francia együttes egypár tagját már ismerhetjük ugyan korábbi BMC Records lemezekről – de ebben a felállásban, így együtt először halljuk őket.

Hugues Mayot új albumán meghallgatható szerzeményei sokféle hatásból építkezve sorjáznak egymás után: érdekességnek hat, ahogyan ráismerhetünk a romantikus kamarazenei hatásokra és effektekre, vagy éppen a jól ismert francia filmzeneszerzők hatásait tükröző hangulatokra és zenei panelekre.

A különleges hangzást persze csak tovább erősíti a jazz formációknál nem mindennapi felállás is – mely inkább emlékeztet egy komolyzenei produkció zenekari elemeire. A kortárs zenei hatásokat felerősítő hangszeres jelenlét ezzel együtt mégsem a teljes elvontság, hanem a játékosság – és a szó szerinti a hallhatóan kiváló képességű hangszeresek előnyös oldalait kiemelő játékosság felé viszi a produkciót.

Az itt meghallható hat szerzeményben inkább egy olyan felfogású jazzt hallunk, melyben Mayot köré különböző hangulatokat felrakó zenészek csatlakoznak a megkomponált zenékben – és nem éppen feltétlenül mindig konkrétan vett jazzes témákkal.

Komlós József JR