Kezdőlap Zenei élet Most kipróbálhatod, tudsz-e úgy énekelni, mint Freddie Mercury – elindult a FreddieMeter...

Most kipróbálhatod, tudsz-e úgy énekelni, mint Freddie Mercury – elindult a FreddieMeter challenge

44 éve hangzott el először élőben a Bohemian Rhapsody, az ikonikus dal évfordulójának alkalmából pedig a YouTube Music és a Queen egy különleges kihívást indított. A FreddieMeter challenge névre keresztelt akció lényege, hogy egy microsite-on 4 Queen-dal közül választhatnak a rajongók, és egy, a Google által fejlesztett mesterséges intelligencia méri, hogy mennyire hasonlít a saját verziójuk az eredetihez.

Az oldal a számítógép (vagy telefon / tablet) mikrofonjához kér hozzáférést, és opcionálisan kiválasztható az eszköz kamerája is, így akár videózhatjuk is magunkat éneklés közben.

Mindezzel a Mercury emlékére létrehozott The Mercury Phoenix Trust-ot támogathatják a résztvevők. Az alapítványt Brian May, Roger Taylor és Jim Beach hozta létre, azzal a céllal, hogy segítsék az AIDS és a HIV-vírus elleni harcot.

A kihívás lépései a következők:

  1. Énekelj: válassz ki egy Queen-dalt az oldalról, és adj bele mindent!
  2. Oszd meg: posztold az elért eredményt Facebookra, Instagramra vagy Twitterre.
  3. Hívj ki másokat: posztoláskor jelöld meg 3 ismerősödet, és használd a #FreddieChallenge hashtaget.
  4. Buzdítsd őket akár csak egy jelképes összeg adományozására a The Mercury Phoenix Trust részére (opcionális).

Az oldal alapját adó, a Google Creative Lab és a Google Research által közösen megálmodott mesterséges intelligenciát Freddie Mercury és további énekesek hangja alapján fejlesztették. A FreddieMeter desktopról, Apple és androidos eszközökről is elérhető, és bónusz, hogy a felvett hangsávot nem töltik fel semmilyen szerverre: ez csak akkor kerül nyilvánosságra, ha az illető megosztja valamelyik social media felületen.

A Bohemian Rhapsody volt egyébként a világon az első olyan, 1990 előtt készült videófelvétel, amely 1 milliárd feletti nézettséget ért el a YouTube-on.