Kezdőlap Események Reggeli Haszon

Reggeli Haszon

10 dolog, amit ma tudnia kell

GAZDASÁG

Finanszírozási lehetőségek az agráriumban

Még mindig keveset tudunk az új Közös Agrár Politika részleteiről, de az agrárium szereplőinek előre kell menekülnie. Már most látszik, hogy az idei évben megvalósult fejlesztések milyen hatással voltak a szektorra, ám a jövőben akár saját tőkéből, akár más forrásból további beruházások szükségesek. Őszi konferenciánk a financiális lehetőségekre helyezi a hangsúlyt a szektor legfontosabb szereplőivel, kiemelt témaként az öntözésfejlesztés és az sertéstenyésztés kap szerepet. Jelentkezés és bővebb program itt!

GAZDASÁG

Tovább robog a magyar ipar

Szeptemberben 11,1 százalékkal nőtt az ipari termelés, a munkanaphatástól megtisztított adat szerint kilenc százalékkal emelkedett a kibocsátás. A kirobbanó teljesítményben jelentős szerepet játszott az elektronikai ipar és az autógyártás, amely a nyári szünet után magasabb fokozatba kapcsolt.

VÁLLALATOK

Rekordnyereség az OTP-nél

Minden eddiginél magasabb negyedéves eredményt ért el az OTP Bank, amelynek egyúttal az első három negyedéves árbevétele és nyeresége is kiemelkedően alakult. Itthon a pénzintézetnél mind a vállalati, mind a lakossági hitelezés mértéke növekedett, utóbbi esetben a gyorsan felfutó babaváró hitelek mellett a személyi kölcsönök állományának dinamikus bővülése is folytatódott.

MUNKAERŐPIAC

Sok szabadnap jövőre

Az első hosszú hétvége 2020-ban a húsvéti időszakra esik majd, összesen hat hosszú hétvégével és két szombatra áthelyezett munkanappal lehet tervezni jövőre. Négynapos és háromnapos hétvégéből 3-3 lesz.

KERESKEDELEM

Megújul a Westend

Jelentősen megújul az idén húszéves budapesti Westend bevásárlóközpont, az átalakulásra több millió eurót fordítanak. Az épület egyes részeit felújítják, így a csaknem 50 éttermet és kávézót magában foglaló ételudvart is. Több lesz a digitális felület, bevezetik az egyszerű, papírpénzmentes parkolást is.

KÖRNYEZETVÉDEDLEM

Csomagolás nélküli tusfürdők

A Drogerie Markt tesztjei után a Rossmann is bevezette az automata újratöltő berendezéseit Csehországban. A vásárló első alkalommal egy üres flakont vesz, amelynek vonalkódját a töltőautomata leolvassa, és a megfelelő termékkel tölti meg. A gép kinyomtatja a felhasználhatósági határidőt, amit a vásárló felragaszt a flakonra, a következő alkalomtól kezdve pedig már lehet a kiürült flakonnal menni a boltba, és újratölteni.

ENERGIA

Hatalmas olajmező Iránban

Az ország ismert olajkészleteit egyharmadával növelő olajmezőt fedeztek fel Iránban. Az 53 milliárd hordó olajat rejtő mezőt az ország déli részén fedezték fel. A BP olajtársaság adatai szerint Irán 2017 végén a világon a negyedik legnagyobb, 157,2 milliárd hordós kitermelhető olajtartalékkal rendelkezett.

TÁRSADALOM

Belgiumban a legboldogabbak az emberek

A belgák a legboldogabbak az Európai Unióban az Eurostat felmérése szerint, amely 76 százalékra teszi a boldog belgák arányát. Hasonló eredményt hozott a hollandiai, az ausztriai és a finnországi kutatás is. A magyarok kicsivel az EU-átlagtól elmaradva a középmezőben vannak, az ország csaknem 60 százaléka boldog.

ÁRFOLYAMOK

Euró 333 ↑

Svájci frank 303 ↑

Dollár 302 ↑

2019. november 10., 20.00 óra

PROGRAMAJÁNLÓ

Deep Purple koncert

A világhírű rockbanda december 9-én a Budapest Arénában koncertezik. Előzenekar a kanadai Monster Truck. Jegyárak: 11 900-21 900 forint.