Kezdőlap Zenei élet The Masters Collection: Kocsis Zoltán

The Masters Collection: Kocsis Zoltán

Az éppen három esztendeje elhunyt Kocsis Zoltán felejthetetlen felvételei szerepelnek a The Masters Collection újabb részén.

A The Masters Collection sorozat a Hungaroton legnevesebb művészeinek ikonikus felvételeit gyűjti össze albumonként három CD-n. Olyan felvételeket, melyek nem csak egy életművet, hanem egy kort határoznak meg és a hallgatóknak örök élményt nyújtanak.

A sorozat negyedik darabján a napra pontosan három esztendeje: 2016. november 6-án elhunyt Kocsis Zoltán előtt hajt fejet ezzel a szép kiadvánnyal a magyar hanglemezkiadó.

A magyar zenei életben egyszemélyes intézménnyé vált Kocsis Zoltán felejthetetlen felvételeit gyűjtötték össze: a kétszeres Kossuth-díjas művész egyszerre volt briliáns zongorista, karizmatikus erejű karmester, és fáradságos munkát végző zeneszerző.

A háromlemezes kiadványon mind zongoristaként, mind karmesterként, mind hangszerelőként megismerhetjük a művészt; Haydn, Mozart és Schubert közkedvelt darabjai mellett ízelítőt kapunk Kodály, Kurtág és John Cage műveiből is – és természetesen Bartók egyik legnagyobb előadójaként a szeretett mester művei is hallhatók a válogatáson.

A felcsendülő művekben Kocsis Zoltán mellett az általa egykoron vezényelt Nemzeti Filharmonikus Zenekar, valamint a Ferencsik János által dirigált Magyar Állami Hangversenyzenekar mellett többek között olyan neves művészek működnek közre, mint például: Berkes Kálmán, Kelemen Barnabás, Szenthelyi Miklós, Takács-Nagy Gábor, Ránki Dezső, Schiff András, vagy Perényi Miklós.

1. lemez

Bartók Béla: Gyermekeknek, Sz. 42, BB 53: Vol 1. Nos 16–17 és Vol. 4 Nos 26–27

Claude Debussy: Szonáta, L. 135

Kodály Zoltán: Sonatina

Bartók Béla: Kontrasztok hegedűre, klarinétra és zongorára, Sz. 111, BB 116

Bartók Béla: 1. rapszódia csellóra és zongorára, Sz. 88, BB 94

Bartók Béla: Szonáta két zongorára és ütőhangszerekre, Sz. 110, BB 115

2. lemez

Joseph Haydn: G-dúr capriccio, Hob.XVII:1 („Acht Sauschneider müssen sein”)

Wolfgang Amadeus Mozart: c-moll fantázia, K. 475

Wolfgang Amadeus Mozart: c-moll szonáta, K. 457

Franz Schubert: A-dúr kvintett zongorára, hegedűre, mélyhegedűre, gordonkára és nagybőgőre „A pisztráng”: IV. Tema (con variazioni). Andantino

Wolfgang Amadeus Mozart: F-dúr versenymű három zongorára és zenekarra, K. 242 „Lodron”

3. lemez

Kurtág György: 8 zongoradarab

John Cage: Négy tánc: 1. tánc & 3. tánc

Bartók Béla: Kossuth – szimfóniai költemény, BB 31, DD 75

Bartók Béla: 1- hegedűverseny Op. posth., Sz. 36, BB 48a

Bartók Béla: Divertimento vonószenekarra, Sz. 113, BB 118

(Komlós József JR)