Kezdőlap Rendőrségi hírek HAMIS OKMÁNYOK, LECSERÉLT RENDSZÁMOK ÉS KÖRÖZÖTT JÁRMŰVEK

HAMIS OKMÁNYOK, LECSERÉLT RENDSZÁMOK ÉS KÖRÖZÖTT JÁRMŰVEK

Egy szolgálatból hazafelé tartó rendőr figyelt fel a gyanús járművekre. Az esettel összefüggésben egy svéd férfit és egy szerb nőt vettek őrizetbe a kiskunhalasi rendőrök.

Szolgálatból tartott hazafelé egy kelebiai járőr, aki két azonos típusú, nagyértékű személygépjárműre lett figyelmes az 53-as számú főút mentén lévő egyik parkolóban 2019. december 7-én hajnalban. A kocsik gyanússá váltak a rendőrnek, ezért értesítette kollégáit.

Az egyenruhások intézkedés alá vonták a járműhöz tartozó személyeket. Egyikük – egy férfi – az ellenőrzés során egy horvát személyazonosító igazolványt, vezetői engedélyt és forgalmi engedélyt adott át, amelyek hamisak voltak. Kiderült, hogy a férfi személyazonosságát el akarta titkolni a magyar hatóságok előtt, ugyanis az autó átvizsgálása során elkerült a valódi – svéd – igazolványa.

A másik személy – egy fiatal nő – igazolta magát, valamint ellenőrzésre ő is egy hamis forgalmi engedélyt adott át a járőröknek.

Az intézkedés során az is kiderült, hogy a kocsikon a rendszámokat kicserélték. Ennek ellenére az egyenruhások az alvázszám alapján megállapították, hogy a svéd hatóságok – lopás miatt – a járművek körözését rendelték el. A férfi és a nő a személygépkocsik tulajdonjogát hitelt érdemlően nem tudta igazolni, így azokat – a hamis okmányokkal együtt – a Kiskunhalasi Rendőrkapitányság munkatársai lefoglalták. Az ügyben az Országos Rendőr-főkapitányság Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ Sirene Irodája felvette a kapcsolatot a személygépjárművek körözését elrendelő hatósággal.​

Közokirat-hamisítás bűntett, egyedi azonosító jellel visszaélés bűntett és orgazdaság bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt a nyomozók a 34 éves svéd férfit és a 24 éves szerb nőt gyanúsítottként hallgatták ki. Őket őrizetbe vették, és előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására.