Kezdőlap Hírek Megkezdte a segítségnyújtást az albániai földrengés helyszínén az Ökumenikus Segélyszervezet

Megkezdte a segítségnyújtást az albániai földrengés helyszínén az Ökumenikus Segélyszervezet

A magyar szervezet kolostorban elszállásolt családok ellátását végzi a Hungary Helps Ügynökség támogatásával.
A nemzetközi segítségkérést követő lehető legrövidebb időn belül elindította az albániai földrengés károsultjait segítő helyszíni segélyakcióját az Ökumenikus Segélyszervezet. A magyar szervezet a helyszíni kárfelmérést követően azonnal bekapcsolódott a károsultak ellátásába: jelenleg Durres városában a St. Vlash Ortodox Kolostorban elhelyezett családok gyorssegélyezését végzi. A kolostorban elszállásolt károsultak létszáma jelenleg mintegy 160 fő, mely várhatóan a következő napokban 250-re emelkedik. A Segélyszervezet az első gyorssegélyezési szakaszban személyes higiéniai cikkekkel, matracokkal, ágyakkal, ágyneműkkel, tisztítószerekkel és ruhaneműkkel segíti a családokat, akiknek minden személyes ingósága az összeomlott házukban maradt.

A Segélyszervezet az első szakaszban saját forrásból 3000 eurós segítségnyújtásról döntött, melyet a partnerség keretében a Hungary Helps Ügynökség ugyanennyivel egészít ki, így a segítségnyújtás indító értéke meghaladja a 2 millió forintot. A gyorssegélyezési szakaszt követően az Ökumenikus Segélyszervezet és a Hungary Helps Ügynökség – a köztük 2019-ben kötött stratégiai megállapodás keretében – a további rehabilitációs munkában is közösen kíván részt venni.

Mint ismeretes a 2019. november 26-án Észak-Nyugat Tiranát megrázó 6,4-es erősségű földrengés több mint 50 emberéletet követelt, a sérültek száma pedig az első adatok szerint megközelíti a 2000-et. Több mint 900 családnak kellett elhagynia lakhelyét, többségük hotelekben és különböző közintézményekben került ideiglenesen elszállásolásra. Az albán kormány két megyében, Tiranában és Durresben katasztrófaállapotot hirdetett ki, és nemzetközi segítséget kért.